dodatki

Aloe vera - źródło aminokwasów, makro- i mikroelementów, witamin.

Antyoksydant (BHT) - butylowany hydroksytoluen - E321, przeciwutleniacz tolerowany w Unii Europejskiej, może być szkodliwy dla zdrowia psa i kota. Badania na zwierzętach dowiodły jego rakotwórczość. W niektórych krajach zabroniony w produktach dla dzieci.

Aromat kurczaka - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Składnik zbędny.

Barwnik - niezidentyfikowany barwnik. Zarówno sztuczne jak i naturalne barwniki są zbednymi składnikami karm w konteksie zdrowia zwierzat.

BHT - butylowany hydroksytoluen - E321, przeciwutleniacz tolerowany w Unii Europejskiej, może być szkodliwy dla zdrowia psa i kota. Badania na zwierzętach dowiodły jego rakotwórczość. W niektórych krajach zabroniony w produktach dla dzieci.

Biotyna - jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu.

Błonnik - w niektórych karmach błonnik stosowany jest do powstrzymywania przed powstawaniem luźnego stolcanie. Nie wiemy, co w tak opisanym składniku jest źródłem błonnika. Mogą to być m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych. Rola włókna w organizmie zależy od jego rodzaju. Włókno niestrawne czy nierozpuszczalne (czysta celuloza, lignina) zalegając w jelitach, wpływa na ich kurczliwość, usprawniając pracę przewodu pokarmowego ale może też wydłużać czas zalegania w jelitach i obciążać wątrobę. Włókno rozpuszczalne (pektyny, FOS, MOS) wywiera z kolei bardzo korzystny wpływ na samą błonę śluzową jelit.

Błonnik celulozowy - w niektórych karmach błonnik stosowany jest do powstrzymywania przed powstawaniem luźnego stolcanie. Nie wiemy, co w tak opisanym składniku jest źródłem błonnika. Celuloza występuje w warzywach kapustnych, korzennych, szparagach, łupinach fasoli, otrębach pszennych, ryżu, kukurydzy, orzechach. Duże ilości tego rodzaju błonnika znajdują się również w pełnych ziarnach zbóż. Włókno niestrawne czy nierozpuszczalne (czysta celuloza, lignina) zalegając w jelitach wpływa na ich kurczliwość, usprawniając pracę przewodu pokarmowego ale może też wydłużać czas pasażu w jelitach i obciążać wątrobę.

Całe jaja - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych.

Chelatowane minerały - minerały w formie chemicznej o zwiększonej przyswajalności z przewodu pokarmowego. Nie wiemy jakie.

Chlorek choliny - składnik lecytyny i sfingomieliny a także innych fosfolipidów, składnik mile widziany jako suplement

Chlorek potasu - zamiennik soli kuchennej. Zawiera niezbędny chlor i potas. Zbyt duża ilość w karmie nie jest zalecana.

Chlorek sodu - sól kuchenna. Zawiera niezbędny sód. W małych ilościach jest tolerowana przez organizm psa i kota

Chlorek wapnia - donor wapnia. Dostarcza wapnia niezbędnego w procesie wzrostu, przebudowy kośca, profilaktyce osteoporozy.

Chlorowodorek L-lizyny - donor aminokwasu egzogennego- lizyny.

Chondroityna - przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Chrząstka drobiowa - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Chrząstka kurczaka - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Ciecierzyca - bogata w białko roślinne, wapń, fosfor, żelazo i witaminy z grupy B -

Cykoria w proszku - naturalny prebiotyk bogaty w inulinę. Pomaga rozwijać się zdrowym bakterią w jelicie.

Cynk organiczny - cynk w postaci organicznego związku chemicznego - tak opisanego składnika nie da się w pełni ocenić.

D-pantotenian wapnia - niezbędny dla prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczy.

Dihydrogenfosforan sodu - fosforany sodowe to związki syntetyczne, otrzymywane z reakcji sodu lub związków sodu z kwasem fosforowym. Mają funkcje regulacji kwasowości, emulgacji, chelatacji oraz wspomagania działania przeciwutleniaczy. Mogą być przyczyną utraty wapnia z kości jeżeli są podawane w dużej ilości.

DL-metionina - aminokwas egzogenny - jeden z 10 niezbędnych aminokwasów w diecie psa i kota dostarczanych razem z pożywniem, którego obecność warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Drożdże (ß-1,3/1,6, glukan, 0,05%) - Znanych jest ok. 30 rodzajów drożdzy. Składnik niedodefiniowany. Bogate w białko, posiadają wiele składników odżywczych. Prawdopodobnie wspomagają układ odpornościowy. Kontrowersje budzą pogłoski o ich wpływie na alergie i wzdęcia. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone.

Drożdże (suszone) - Znanych jest ok. 30 rodzajów drożdzy. Składnik niedodefiniowany. Bogate w białko, posiadają wiele składników odżywczych. Prawdopodobnie wspomagają układ odpornościowy. Kontrowersje budzą pogłoski o ich wpływie na alergie i wzdęcia. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone.

Dwufosforan wapnia - sole wapniowe kwasu fosforowego są naturalnym składnikiem wielu owoców i warzyw. Są również niezbędne w organizmie dla prawidłowego funkcjonowania. W przemyśle wykorzystywane są jako regulator kwasowości, wzmagają działania przeciwutleniaczy i stabilizatorów czy przeciwdziałają zbrylaniu się produktów sypkich. W niewielkich ilościach akceptowane jako dodatek.

Dynia piżmowa - źródło błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego

Ekstrakt jukki - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Ekstrakt z drożdży - źródło mannooligosacharydów. Mannooligosacharydy zaliczane są do grupy prebiotyków, ich zadaniem jest wspomaga prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej w jelitach.

Ekstrakt z pestek winogron - zawiera polifenole dające efekty antyoksydacyjne. Jako silne przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo. Winogrona w normalnej postaci jak i rodzynki są trujące dla psów.

Ekstrakt z suszonego aspergillus oryzae - grzyb probiotyczny, wspomaga pracę jeli

Ekstrakt z Yucca Schiedegera - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Enterococcus faecium - bakterie probiotyczne, wspomagające pracę jelit.

Ester C - witamina C. Pies potrafi ją co prawda sam syntetyzować, ale w momencie stresu czy chorób warto ją suplementować.

Flaxssed - siemie linane, bogate m.in. w witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3 działa dobrze na trawienie oraz skórę i sierść.

Fosforan dwuwapniowy - sole wapniowe kwasu fosforowego są naturalnym składnikiem wielu owoców i warzyw. Są również niezbędne w organizmie dla prawidłowego funkcjonowania. W przemyśle wykorzystywane są jako regulator kwasowości, wzmagają działania przeciwutleniaczy i stabilizatorów czy przeciwdziałają zbrylaniu się produktów sypkich.

Fosforan magnezu - sól, dostarczająca słabo przyswajalnego z przewdou pokarmowego magnezu.

Fosforan monosodowy - E339 II - związek syntetyczny, otrzymywany z reakcję sodu lub związków sodu z kwasem fosforowym. Ma funkcje regulacji kwasowości, emulgacji, chelatacji oraz wspomagania działania przeciwutleniaczy. Może być przyczyną utraty wapnia z kości.

Fosforan sodu - związek syntetyczny inaczej E339, otrzymywany z reakcję sodu lub związków sodu z kwasem fosforowym. Ma funkcje regulacji kwasowości, emulgacji, chelatacji oraz wspomagania działania przeciwutleniaczy. Może być przyczyną utraty wapnia z kości.

Fosforan wapnia - E 341 - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciwzbrylający, dodawany do bardzo wielu produktów. Jako dodatek uznawany za bezpieczny chociaż zbyt duże spożycie może zmniejszyć przyswajalność składników mineralnych z pożywienia.

Glucozamina - stymuluje tworzenie nowej chrząstki. Ważna dla psów ras dużych, oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Guma guar - dodatek do żywności, umieszczony na liście E, jako E412, - środek zagęszczający oraz stabilizujący produkty - ale naturalny! Guma guar uważana jest za nieszkodliwą, jednak zdarzają się przypadki wystąpienia po jej spożyciu większych ilościach reakcji alergicznych. Jako rozpuszczalny w wodzie błonnik u ludzi pomaga w leczeniu zaparć, sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej, jest pomocna w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach.

Heksametafosforan sodowy - nie wiemy jakie zastosowanie w produkcji karmy dla zwierząt ma ten nieorganiczny związek chemiczny - sól kwasu metafosforowego i sodu - prawdopodobnie jest to donor fosforu. Wykorzystywany jako środek zmiękczający wodę, w środkach piorących i detergentach a także jako barwnik.

Heksametafosforan sodu - środek zmiękczający. Powoduje wyeliminowanie wycieków podczas obróbki termicznej, stabilizację kształtu produktu, polepszenie soczystości, kruchości. Jako dodatek w niewielkiej ilości jest bezpieczny.

Hydrochlorek pirydoksyny (źródło witaminy B6) - jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu.

Hydrolizowane białko zwierzęce - białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecinę świńską, pióra, krew, osad z centryfug, łożysko, wełna, włosy, ścinki z kopyt, surowe mleko, produkty uboczne z wylęgarni.

Hydrolizowany izolat białka sojowego - skoncentrowane białko sojowe, niepełnowartościowe dla diety mięsożercy- nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Może zawyżać ilość białka podaną przez producenta na opakowaniu.

Ilogosacharydy - prebiotyk wykorzystany do podtrzymania wzrostu niezbędnych dla zdrowia bakterii w jelicie grubym.

Inulina - naturalny prebiotyk. Pomaga rozwijać się zdrowym bakterią w jelicie.

Inulina (cykoria) - naturalny prebiotyk. Pomaga rozwijać się zdrowym bakterią w jelicie.

Jaja kurze suszone - ogólnie jaja uznawane są za dobrej jakości składnik. Ten produkt powstały po odparowaniu wody i usunięciu skorupek. Jego jakość zależy od tego, z jakich jaj powstał.

Jaja z chowu wolnego - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych.

Jodan wapnia - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego jodu.

Jodek potasu - nieorganiczny donor jodu i potasu.

Juka kalifornijska - reguluje procesy wydalania. Wspomaga wchłanianie potrzebnych substancji odżywczych, polepsza trawienie.

Karagenina - główny składnik śluzu czerwonych wodorostów, uzywany do wytwarzania galaret i żeli. Bogate źródło siarki.

Kompleks naturalnych przeciwutleniaczy - składnik niesprecyzowany, nie wiadomo o jakie naturalne przeciwutleniacze chodzi, dlatego nie można odnieść się jednoznacznie do ich jakości i działania na organizm zwierzęcy.

Kompozycja białek roślinnych - pochodna białka roślinnego bez niezbędnych dla zdrowia psa aminokwasów. Tak zdefiniowany produkt może być wyilozowany z dowolnych roślinnych produktów zawierających białko. Składnik może podnosić ilość protein podawaną przez producenta na opakowaniu.

kwas askorbinowy - E 300. Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Nie jest udowodnione jego negatywne działanie.

Kwas cytrynowy - używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych.

Kwas foliowy - witamina niezbędna w procesie syntezy komórek krwi.

Kwas fosforowy - regulator kwasowości.

Kwas mlekowy - bakterie kwasu mlekowego namnażają się w treści jelit i obniżają pH, co stwarza niekorzystne warunki do rozwoju bakterii patogennych.

Kwas sorbinowy - stosowany jako konserwant i środek utrzymujący wilgotność. Jako dodatek raczej nieszkodliwy, w dużych dawkach może wywołać reakcję alergiczną.

L-karnityna - organiczny związek chemiczny o budowie betainowej. W organizmach jest syntetyzowany w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów (lizyny i metioniny) i pełni rolę w transporcie kwasów tłuszczowych z cytozolu do mitochondriów. Dość obficie występuje w mięśniach. Suplementacja zalecana u zwierząt o bardzo dużej aktywności fizycznej.

L-lyzina - aminokwas egzogenny.

Lactobacillus acidophilus - bakterie probiotyczne, wspomagające pracę jelit.

Lactobacillus casei - bakterie probiotyczne, wspomagające pracę jelit.

Lactobacillus plantarum - bakterie probiotyczne, wspomagające pracę jelit.

Lactobacillus reuteri - gatunek Gram-dodatniej bakterii z rodzaju Lactobacillus, które naturalnie zasiedla jelita u ssaków i ptaków. Jest wykorzystywana jako probiotyk.

Luteina - istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, chroniąc przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Marchew suszona - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Mączka sojowa - mielone nasiona soi, pozbawione łupiny. Składnik wysokoproteinowy bogaty w aminokwasy niepełnowartościowe dla mięsożercy i w zależności od obróbki sprzed mielenia może mieć różną zawartość tłuszczu. Składnik może również podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu.

Mączka z cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Jako dodatek akceptowalny. Można go pominąć w diecie mięsożercy.

Mączka z małży - składnik bogaty w glukozaminę. Glukozamina stymuluje tworzenie nowej chrząstki. Ważna dla psów ras dużych, oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Mączka z suszonych alg morskich - źródło minerałów i składników odżywczych wspomagających zdrowie, pigmentację, skórę i sierść. Wpływa pozytywnie na leczenie schorzeń alergicznych.

Mąka sojowa - mąka ze mielonych nasion soi, pozbawionych łupin. Składnik wysokoproteinow ( proteiny roślinne, więc niepełnowartościowe dla mięsożercy) i w zależności od obróbki sprzed mielenia może mieć różną zawartość tłuszczu. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu.

Melasowane wysłodki buraczane - z definicji glosariusza składników karm UE: Produkt wytwarzania cukru, zawierający krajankę buraka cukrowego, z której wodą ekstrahowano cukier, mechanicznie wyciskany, z dodatkiem melasy. Produkt odpadowy w procesie wytwarzania cukru. Jego uzasadnienie w diecie mięsożercy może znajdować jedynie jako dodatek - bogaty we włókno.

Metylsulfonylmetan - organiczny związek siarki, wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu chorób układu ruchu.

Miedź organiczna - miedź w postaci organicznego związku chemicznego - tak opisanego składnika nie da się w pełni ocenić.

Mięta pieprzowa - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit.

Minerały i ich produkty pochodne - składnik niedodefiniowany, obejmuje dowolne makro- i mikroelementy lub dowolne produkty je zawierające.

Mniszek lekarski - rośina wieloletnia, z gatunku astrowatych, reguluje pracę układu trawiennego, posiada właściwości antybakteryjne. Suszony mniszek lekarski zawiera witaminy A, B1, C, D, kwasy tłuszczowe i pektyny.

Morszczyn - rodzaj glonów, należących do brunatnic- suplementuje jod.

Nasiona - nie wiadomo, o jakich roślin nasiona chodzi, co uniemożliwia ocenę tego składnika.

Nasiona babki śródziemnomorskiej - głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej. Ponadto zawiera planteozę, białko, olej, ślady sterole i triterpeny.

Nasiona lnu - bogate m.in. w witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3 działa dobrze na trawienie oraz skórę i sierść.

Nasiona psyllium - bogate w błonnik i składniki śluzowe, regulują pracę jelit.

Naturalne aromaty mięsne - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Nie wiemy w jakim celu producent dodaje aromaty. Składnik zbędny.

Naturalny aromat - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Nie wiemy w jakim celu producent używa aromatów w karmie. Składnik niepotrzebny.

Naturalny aromat mięsa kurcząt - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Składnik zbędny.

Naturalny aromat z kurczaka - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Wniosek - niepotrzebny składnik.

Naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Składnik zbędny.

Naturalny dodatek smakowy (podroby drobiowe) - podroby to części jadalne, narządy wewnętrzne oraz inne części ciała różnych zwierząt rzeźnych. Najczęściej są to nerki, ozorki, mózgi,serca, płuca, śledziona, nogi, głowy, żołądek, uszy. Bogate w cholesterol, tłuszscze, białko, witaminy A, D, K i z grupy B, żelazo, wapń, cynk, miedź.

Naturalny zapach - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Składnik zbędny.

Niacyna - wit. B3- jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu.

Pantotenian wapnia - źródło witaminy B5 i wapnia.

Pirofosforan czterosodowy - pirofosforan czterosodowy nie posiada wartości odżywczych. Stosowany jest jako substancja stabilizująca produkty żywnościowe oraz jako emulgator. W małej ilości nie jest szkodliwy, w dużej może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia oraz pogarszyć metabolizm.

Pirofosforan sodu - sól kwasu fosforowego. Powoduje wyeliminowanie wycieków podczas obróbki termicznej, stabilizację kształtu produktu, polepszenie soczystości, kruchości. W karmach zapobiega osadzanu się kamienia nazębnego. Jako dodatek w niewielkiej ilości jest bezpieczny.

Probiotyki - podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego. Dostarczają brakujących organizów naturalnej florze ciała zwierząt.

Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Produkty uboczne pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Podobnie opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Propionian wapnia - donor wapnia. Dostarcza wapnia niezbędnego w procesie wzrostu, przebudowy kośca, profilaktyce osteoporozy.

Proszek jajeczny - ogólnie jaja uznawane są za dobrej jakości składnik. Ten produkt powstały po odparowaniu wody i usunięciu skorupek. Jego jakość zależy od tego, z jakich jaj powstał.

Proszek z owoców leśnych - nie wiadomo, o jakie gatunki owoców chodzi, przez co trudno odnieść się do ich wartości odżywczej.

Przeciwutleniacz (BHT) - butylowany hydroksytoluen - E321, przeciwutleniacz tolerowany w Unii Europejskiej, może być szkodliwy dla zdrowia psa i kota. Badania na zwierzętach dowiodły jego rakotwórczość. W niektórych krajach zabroniony w produktach dla dzieci.

Przetworzone jaja - nie wiadomo, jakiej obróbce zostały poddane jaja przez co niemożliwa jest ocena ich wartości odżywczej. Ogólnie jaja są dobrej jakości składnikiem o dużej wartości biologicznej dla psa i kota.

Psylium - bogate w błonnik pokarmowy pochłaniają nadmiar wody w jelitach i stymulują ich normalną pracę.

Rozmaryn - roślina z rodziny jasnotowatych, używana jako przyprawa.

Ryboflawina - wit. B2, ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych.

Selen organiczny - selene w postaci organicznego związku chemicznego - tak opisanego składnika nie da się w pełni ocenić.

Selenian sodu - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego selenu.

Siara - źródło białka, kwasów tłuszczowych, witamin, mikroelementów i immunoglobulin. Z definicji glosariusza składników karm UE: płyn wydzielany przez gruczoły mleczne ssaków do pięciu dni po porodzie - zawiera białka, przeciwciała. Trudno okreslić jego jakość.

Siara wołowa - źródło kwasów tłuszczowych, białka, witamin, mikroelementów i immunoglobulin. Z definicji glosariusza składników karm UE: płyn wydzielany przez gruczoły mleczne ssaków do pięciu dni po porodzie.

Siarczan cynku - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego cynku. Może być wykorzystywany do ograniczenia powstawania kamienia na zębach.

Siarczan manganu - nieorganiczny związek chemiczny z grupy siarczanów, sól kwasu siarkowego i manganu. Stosowany jako dodatek do pasz i nawozów.

Siarczan miedzi - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego miedzi.

Siarczan wapnia - sól dostarczająca wapnia

Siarczan żelaza - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego żelaza.

Składniki mineralne - niezbędne do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej jeżeli w karmie są w postaci chelatowanej – zwiększającej prawdopodobieństwo absorpcji.

Sos drobiowy - nie ma szczególnej wartości odżywczej dla psa. Częściej spotykany w karmach w puszkach.

Sód - makroelement, w odpowiedniej proporcji niezbędny do utrzymania homeostazy ustroju.

Sól - składnik niedodefiniowany. Słowo "sole" określa całą grupę związków chemicznych, nie tylko sól kuchenną.

Sól kuchenna - zawiera niezbędny sód. W małych ilościach jest tolerowana przez organizm psa i kota.

Sproszkowane omułki nowozelandzkie - tak opisany składnik powstaje najczęściej z omułków uszkodzonych, pękniętych lub uszkodzonych w inny sposób, co dyskfalifikuje je do obrotu żywnością dla ludzi. Omułki dostarczają białka, soli mineralnych i kwasów tłuszczowych.

Substancje mineralne - składnik niedodefiniowany, obejmuje dowolne makro- i mikroelementy.

Sucha pulpa cykorii - bogata we włókno. Jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Suplement ryboflawiny (źródło witaminy B2) - wit. B2, ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych.

Suszona trichoderma longierbrachiatum fermentation extract - grzyb probiotyczny, wspomaga pracę

Suszona Yucca Shiedegera - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Suszone algi morskie - źródło minerałów i składników odżywczych wspomagających zdrowie, pigmentację, skórę i sierść. Wpływa pozytywnie na leczenie schorzeń alergicznych.

Suszone białko z groszku - białko roślinne niepełnowartościowe dla psa czy kota, ze względu na odmienny skład jakosciowy aminokwasów w proteinach.

Suszone wytłoki buraczane - tani, nisiej jakości produkt, mogący dostarczać znaczne ilości włókna. Zgodnie z definiją glosariusza składników UE Produkt wytwarzania cukru, zawierający krajankę buraków cukrowych, z której wodą ekstrahowano cukier, mechanicznie wyciskany i suszony.

Tauryna - aminokwas egzogenny dla kotów- musi być im dostarczany z pozywieniem w odpowiedniej ilości. W diecie pozostałych dorosłych zwierząt mniej istony, gdyż powstaje w organizmie w toku metabolizmu cysteiny. Ważny w gospodarce kwasów żółciowych, pracy układu nerwowego, serca, mięśni.

Tiamina (źródło witaminy B1) - niezbędna w przemianie węglowodanów.

Tlenek manganu - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego manganu.

Tlenek żelaza - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego żelaza.

Tłuszcze - enigmatycznie opisany składnik. Źródło tłuszczu niewiadomego pochodzenia, prawdopodobnie w dużej mierze pochodzenia roślinnego.W olejach roślinnych brak lipidów egzogennych dla psa czy kota. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególnie krytyczną uwagę.

Trifosforan pentasodu - trifosforany to emulgatory, stabilizatory oraz regulatory kwasowości i substancje wiążące. Wymieniony wyżej to E451(i) uznawany jest za nieszkodliwy ale tylko w małych ilościach.

Tripolifosforan sodu - należy do grupy skondensowanych fosforanów. W przemyśle ważny składnik środków piorących. W karmach wykorzystywany do zapobigenia osadzania się kamiena na zębach.

Wapń pantothenate - kwas pantotenowy w komórkach organizmu występuje głównie w koenzymie A, związku niezbędnym w wielu procesach metabolicznych, zwłaszcza w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek.

Węglan wapnia - sól wapniowa. Dostarcza wapnia niezbędnego w procesie wzrostu, przebudowy kośćca, profilaktyce osteoporozy.

Wit. A - witamina ważna w procesie widzenia, syntezy błon, naturalny przeciwutleniacz.

Wit. B1 - niezbędna w przemianie węglowodanów.

Wit. B12 - istotna dla prawidłowego składu i funkcjonowania komórek krwi.

Wit. B2 - ryboflawina, ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych.

Wit. B6 - jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu.

Wit. C - pies potrafi ją co prawda sam syntetyzować, ale w momencie strsu czy chorób warto ją suplementować.

Wit. D - ważna dla zdrowia kości i stawów oraz utrzymania równowagi hormonalnej. Obecnie prowadzone są badania naukowe dotyczące działania wit. D, które wskazuja, że jej rola jest jeszcze bardziej istotna dla pracy wszystkich układów organizmu, niż do tej pory sądzono.

Wit. D3 - ważna dla zdrowia kości i stawów oraz utrzymania równowagi hormonalnej. Obecnie prowadzone są badania naukowe dotyczące działania wit. D, które wskazuja, że jej rola jest jeszcze bardziej istotna dla pracy wszystkich układów organizmu, niż do tej pory sądzono.

Wit. E - awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Wit. K - istotna w procesie krzepnięcia krwi.

Witaminy - nie wiadomo, o jakie grupy witamin chodzi, dlatego nie można ustosunkować się do tak opisanego składnika.

Witaminy i inne składniki mineralne - nie wiadomo, o jakie witaminy i minerały chodzi- to zbyt ogólnie opisane dwa składniki.

Witaminy i minerały - nie wiadomo, o jakie witaminy i minerały chodzi- to zbyt ogólnie opisane dwa składniki.

Witaminy i pierwiastki śladowe - składnik niedodefiniowany, nie wiadomo, o jakie substancje chodzi.

Włókno oczyszczone - oczyszczone włókno (np.celuloza) w niektórych karmach stosowane jest do powstrzymywania przed powstawaniem luźnego stolcanie. Nie wiemy, co w tak opisanym składniku jest źródłem włókna. Mogą to być m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych. Rola włókna w organizmie zależy od jego rodzaju. Włókno niestrawne czy nierozpuszczalne (czysta celuloza, lignina) zalegając w jelitach, wpływa na ich kurczliwość, usprawniając pracę przewodu pokarmowego lub może wydłużać czas pasażu w jelitach i obciążać wątrobę.

Włókno roślinne - źródło celulozy. Pomaga w pracy jelit, może stabilizować nadmiar wody w okrężnicy i przeciwdziałać rozwolnieniom oraz odkładaniu się rakotwórczych substancji w jelitach. Powoduje efekt sytości, jego obecność jest skuteczna przy odchudzaniu i utrzymywaniu prawidłowej wagi psów. W niektórych karmach wykorzystywane do zatrzymywania wytwarzania luźnego stolca ale może też przedłużać pasaż w jelitach co powoduje obciążanie wątroby i nerek.

Wodorosty morskie - składnik słabo sprecyzowany, nie wiadomo, o jaki gatunek wodorostów chodzi; najczęściej uzywane jako nośnik jodu.

Wodosiarczan sodu - sztuczny konserwant E222. Rozkładany w wątrobie jednak w dużych ilościach szkodliwy.

Wyciag z zielonej herbaty - źródło polifenoli. Polifenole dają efekty antyoksydacyjne. Jako silne przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo. Wyciąg z zielonej herbaty jeżeli nie jest pozbawiony kofeiny może być toksyczny dla czworonoga.

Wyciąg cytrusowy - nie wiadomo, z jakich cytrusów pochodzi. Charakterystyczna dla wszystkich owoców z tej grupy jest zawartość witaminy C.

Wyciąg z cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Wyciąg z juki - reguluje procesy wydalania. Wspomaga wchłanianie potrzebnych substancji odżywczych, polepsza trawienie.

Wyciąg z korzenia cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Wyciąg z pestek winogron - zawiera polifenole dające efekty antyoksydacyjne. Jako silne przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo. Świeże winogrona i rodzynki są trujące dla psów. Nie dotyczy to pestek.

Wyciąg z yucci Schidigera - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Wyciąg z żurawiny - bogata w błonnik, witaminę C oraz inne witaminy i sole mineralne. Zawiera naturalny konserwant kwas benzoesowy oraz antocyjaniny - naturalne przeciwutleniacze, które biorą udział w zwalczaniu chorób serca i raka.

Wyciągi roślinne - nie precyzyjnie opisany składnik, może zawierać bardzo szeroką gamę produktów- ocena niemożliwa.

Wysłodki buraczane - brak definicji w nowym glosariuszu składników UE. Produkt uboczny wytwarzania cukru. Składa się z ekstrahowanej i suszonej krajanki buraka cukrowego. Z jednej strony jest to tani wypełniacz posądzany o powodowanie alergii, z drugiej może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psa ze względu na to, że jest bogaty we włókno.

Yucca Schidigera - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Yucca schidigera w proszku - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym.

Żelatyna roślinna - zamiennik żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Zawiera śladowe ilości składników mineralnych, tj.: jod, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, żelazo oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Nie ma szczególnych wartości odżywczych dla miesożerców, w produkcji karm używana ze wzgledu na wlaściwości wiążące.

Żelatyna zhydrolizowana - według glosariusza UE procesów wytwarzania karmy hydroliza: Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami. Natomiast definicja żelatyny: Naturalne rozpuszczalne białko, żelujące lub nieżelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu pochodzącego z kości, skór i skórek oraz ścięgien zwierząt.