warzywa

Algi morskie - źródło minerałów i składników odżywczych wspomagających zdrowie, pigmentację, skórę i sierść. Wpływa pozytywnie na leczenie schorzeń alergicznych.

Białko grochu - proteiny roślinne, niepełnowartościowe w diecie zwierząt. Nie zawierają kompletu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych.

Białko z groszku - proteiny roślinne, niepełnowartościowe w diecie zwierząt. Nie zawierają kompletu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych.

Białko z ziemniaka - z definicji glosariusza produktów karm UE białko ziemniaczane: "Produkt wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwany po oddzieleniu skrobi." Ten rodzaj białka pochodzenia roślinnego posiada wyższą wartość biologiczną niż inne rośline białka – jest bogaty w aminokwasy egzogenne (nadal jednak jest to białko roślinne - mniej wartościowe niż pochodzenia zwierzęcego). Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu.

Białko ziemniaczane - z definicji glosariusza produktów karm UE białko ziemniaczane: Produkt wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwany po oddzieleniu skrobi. Ten rodzaj białka pochodzenia roślinnego posiada wyższą wartość biologiczną niż inne rośline białka – jest bogaty w aminokwasy egzogenne (nadal jednak jest to białko roślinne - mniej wartościowe niż pochodzenia zwierzęcego). Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu.

Bób - roślina strączkowa, wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniżając stężenie frakcji cholesterolu LDL. Dostarcza dużo kwasu foliowego. Akceptowana tylko jako dodatek.

Burak - pod różnymi postaciami używany jako tani składnik karm. Żródło węglowodanów. Dostarcza błonnik.

Czerwona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny.

Dynia - podobnie jak jabłka czy gruszki, dodatek będący źródłem błonnika. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C i kwasu foliowego.

Groch - bogaty we włókno składnik o niskim indeksie glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie.

Groszek - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie.

Groszek zielony - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie.

Kabaczek - bogaty w witaminy, błonnik i minerały dodatek do karmy. Źródło węglowodanów.

Korzeń imbiru - antybakteryjny; reguluje pracę przewodu pokarmowego

Korzeń lukrecji - dostarcza białka roślinnego, niepełnowartościowego dla mięsożercy

Krajanka buraczana - kontrowersyjny składnik. Bogaty we włókna produkt uboczny wytwarzania cukru. Podobnie jak pulpa buraczana oskarżana o alergie, infekcje, obciążanie wątroby i nerek przez spowolnienie pasażu jelitowego, a z drugiej strony może mieć pozytywny wpływ na pracę jelit. W niektórych produktach może pełnić funkcję powstrzymywania powstawania lużnego stolca.

Liście rzepy - donor witamin (głównie z grupy B oraz C i A), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia) i substancji bakteriobójczych i przeciwzapalnych.

Lucerna - roślina pastewna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zwiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K.

Łuski grochowe - z punktu widzenia diety kota czy psa składnik będący źródłem włókna. Nie posiada szczególnych innych wartości odżywczych w diecie mięsożercy.

Marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Mączka paprykowa - źródło kapsaicyny, w kramach jako barwnik i przyprawa.

Mączka z grochu - składnik bogaty w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie.

Mączka z łusek grochu - z punktu widzenia diety kota czy psa składnik nie posiada szczególnych innych wartości odżywczych.Tani produkt pochodzący z odpadów po przetwarzaniu grochu. Zródło włókna.

Miąższ buraka - brak definicji w nowym glosariuszu składników UE. Produkt uboczny wytwarzania cukru. Składa się z ekstrahowanej i suszonej krajanki buraka cukrowego. Z jednej strony jest to tani produkt posądzany o powodowanie alergii, z drugiej może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psa ze względu na to, że jest bogaty we włókno.

Odwodniona marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Odwodniony groch - bogaty we włókno składnik o niskim indeksie glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie.

Olej koprowy - zwany też olejem kokosowym. Ma pozytywny wpływ na trawienie i związane z tym alergie – jest dobrze wchłaniany dzięki odpowiedniej długości kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływa na skórę i sierść. Jako dodatek tolerowany.

Olej palmowy - najtańszy i najmniej zdrowy olej roślinny, źródło witaminy A i E oraz niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jako podstawowe żródło tłuszczu, w dużych ilościach może być przyczyną alergii skórnych.

Olej roślinny - oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp, a także z kiełków roślinnych. Tanie oleje roślinne jako podstawowe żródło tłuszczu, w dużych ilościach mogą być przyczyną alergii skórnych.

Olej roślinny rafinowany - oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rafinowane oleje roślinne podczas obróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są tak charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Tanie oleje roślinne jako podstawowe żródło tłuszczu, w dużych ilościach mogą być przyczyną alergii skórnych.

Olej sojowy - pomimo swojego bogactwa w kwasy tłuszczowe omega-6, jest uważany za mniej wartościowy niż olej rzepakowy lub lniany. Oleje roślinne jako podstawowe żródło tłuszczu, w dużych ilościach mogą być przyczyną alergii skórnych.

Olej z ogórecznika - zawiera kwas gamma linolenowy (GLA) –oraz kwas linolowy, a także tokoferole. Dodawanie go do karmy bardzo dobrze wpływa na stan futra psów i kotów.

Organiczne wodorosty - składnik bogaty w witaminy i sole mineralne.

Parowany szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy.

Pasternak - źródło białka, skrobi oraz witaminy C. Tolerowany jako dodatek.

Pochodne warzyw - brak definicji w rozporządzeniach Ministra Rolnictwa oraz w glosariuszu składników karm UE, czym są pochodne warzyw. Producent nie podaje dokładnie z jakich warzyw są „pochodne”. Zakładamy jednak, że są to odpady z procesu przetwarzania warzyw, będące źródłem węglowodanów i włókna.

Pochrzyn - bulwy i owoce bogate w skrobię, witaminy A i C, wapń oraz żelazo

Pomidory - składnik bogaty we włókna, raczej traktowany jako pozytywny dodatek do karm. Źródło przeciwrakowego likopenu (antyoksydan).

Proteiny grochu - proteiny roślinne, niepełnowartościowe w diecie zwierząt mięsożernych. Nie zawierają kompletu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Składnik podnosi ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu.

Proteiny ziemniaczane - z definicji glosariusza produktów karm UE białko ziemniaczane: Produkt wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwany po oddzieleniu skrobi. Ten rodzaj białka pochodzenia roślinnego posiada wyższą wartość biologiczną niż inne składniki białkowe pochodzenia roślinnego. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe dla mięsożercy. Składnik może podnosić podawaną ilość białka na opakowaniu.

Przecier pomidorowy - zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów, źródło potasu i błonnika.

Pulpa buraczana - kontrowersyjny składnik. Bogaty we włókna produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego. Z jednej strony oskarżany o alergie, infekcje, obciążanie wątroby i nerek przez spowolnienie pasażu jelitowego, a z drugiej chwalony za pozytywny wpływ na pracę jelit.

Pulpa buraczana (bez cukru) - kontrowersyjny składnik. Bogaty we włókna produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego. Z jednej strony oskarżany o alergie, infekcje, obciążanie wątroby i nerek przez spowolnienie pasażu jelitowego, a z drugiej chwalony za pozytywny wpływ na pracę jelit.

Pulpa z cykorii - bogata we włókno. Jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Puree pomidorowe - zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów, źródło potasu i blonnika

Roślinne ekstrakty białkowe - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Nie wiemy jakie rośliny lub ich części są źródłem białka - które ze względu na jego roślinne pochodzenie jest mało wartościowe dla mięsożercy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Roślinne produkty poboczne - enigmatycznie opisany składnik. Prawdopodobnie odpady po przetworzonych składnikach roślinnych. W tak opisanym składniku mogą zawierać się również odpady po przetworzeniu zbóż. Na tak opsiany składnik zalecamy zwrócic szczególną krytyczną uwagę.

Skrobia z grochu - wypełniacz stanowiący bezglutenowe żródło węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym - nie ma szczególnych wartości odżywczych dla psa.

Słodkie ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa, tym bardziej dla kota ale stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Ich wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany.

Soczewica czerwona - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny.

Sproszkowana cykoria - naturalny prebiotyk bogaty w inulinę. Pomaga rozwijać się zdrowym bakterią w jelicie.

Sproszkowany szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy.

Strąki bobu - z punktu widzenia diety kota czy psa składnik (jako dodatek) będący jedynie źródłem włókna. Tego typu skladniki pomagają w trawieniu pozytywnie wpływając na kurczliwość jelit ale mogą też służyć do wiązania luźnego stolca i przedłużania pasażu w jelitach obciążając wątrobę.

Suszona pulpa buraczana - kontrowersyjny składnik. Bogaty we włókna produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego. Z jednej strony oskarżany o alergie, infekcje, obciążanie wątroby i nerek przez spowolnienie pasażu jelitowego, a z drugiej chwalony za pozytywny wpływ na pracę jelit.

Suszona pulpa buraka cukrowego - kontrowersyjny składnik. Bogaty we włókna produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego. Z jednej strony oskarżany o alergie, infekcje, obciążanie wątroby i nerek przez spowolnienie pasażu jelitowego, a z drugiej chwalony za pozytywny wpływ na pracę jelit.

Suszone bataty - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa ale stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne.

Suszone płatki buraka cukrowego - z definicji glosariusza składników UE – Produkt wytwarzania cukru, zawierający krajankę buraków cukrowych, z której wodą ekstrahowano cukier, mechanicznie wyciskany i suszony. Może zawierać maksymalnie 2% siarczanów. Tani produkt z odpadów przetwarzania buraków. Bogate we włókno i węglowodany.

Suszone pomidory - składnik bogaty we włókna, raczej traktowany jako pozytywny dodatek do karm. Źródło przeciwrakowego likopenu (antyoksydan).

Suszone słodkie ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa ale stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany.

Suszone strąki - nie wiemy o jakie strąki chodzi. Prawdopodobnie strąki fasoli. Żródło mało wartościowych dla mięsożerców węglowodanów i włókna. Mogą mieć działanie moczopedne i obniżać cukier we krwi.

Suszone włókna buraczane - produkt uboczny w procesie ekstrakcji cukru z buraków poddanych procesowi suszenia. Nie jest trawiony przez enzymy trawienne psa. Włókno może mieć pozytywny wpływ na pracę jelit, ale tylko w odpowiednich ilościach. W innym wypadku dochodzi do obciążenia wątroby i nerek przez wydłużanie pasażu w jelitach i fermentację. W niektórych karmach wykorzystywane do zatrzymywania wytwarzania luźnego stolca.

Suszone wysłodki buraczane - z definicji glosariusza składników UE – Produkt wytwarzania cukru, zawierający krajankę buraków cukrowych, z  której wodą ekstrahowano cukier, mechanicznie wyciskany i  suszony. Może zawierać maksymalnie 2% siarczanów. Tani składnik roślinny pochodzący z odpadów przetwarzania buraków. Bogaty we włókno i węglowodany.

Suszone ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa, ale jako składnik roślinny stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Mimo, iż uznaje się je za jeden z bardziej odpowiednich wypełniaczy, należy wspomnieć o ich niepożądanym wysokim indeksie glikemicznym. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany

Szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy.

Warzywa - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów . Nie wiemy jakie warzywa i w jakich procach zostały właczone do procesu powstawania karmy. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Włókna buraczane - produkt uboczny w procesie ekstrakcji cukru z buraków. Nie jest trawiony przez enzymy trawienne psa. Włókno może mieć pozytywny wpływ na pracę jelit, ale tylko w odpowiednich ilościach. W innym wypadku dochodzi do obciążenia wątroby i nerek przez wydłużanie pasażu w jelitach i fermentację. W niektórych karmach wykorzystywane do zatrzymywania wytwarzania luźnego stolca.

Włókna grochu - dobrej jakości źródło celulozy.

Włókna roślinne - źródło celulozy. Pomaga w pracy jelit, może stabilizować nadmiar wody w okrężnicy i przeciwdziałać rozwolnieniom oraz odkładaniu się rakotwórczych substancji w jelitach. Powoduje efekt sytości, jego obecność jest skuteczna przy odchudzaniu i utrzymywaniu prawidłowej wagi psów. W słabych karmach wykorzystywane do zatrzymywania wytwarzania luźnego stolca.

Wyciąg białka z warzyw - białko roślinne nie posiada pełnego zestawu aminokwasów egzgogennych niezbędnych dla zdrowia zwierzęcia mięsożernego. Tak zdefiniowany produkt może być wyilozowany z dowolnych roślinnych produktów zawierających białko.

Zielona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny.

Ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla mięsożercy, ale jako składnik roślinny, po obróbce termicznej stanową bezglutenowe źródło węglowodanów. Mimo, iż uznaje się je za jeden z bardziej odpowiednich wypełniaczy, należy wspomnieć o ich niepożądanym wysokim indeksie glikemicznym. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany.

Ziemniaki russet - odmiana ziemniaków szczególnie bogata w skrobię. Mimo, iż uznaje się je za jeden z bardziej odpowiednich wypełniaczy, należy wspomnieć o ich niepożądanym wysokim indeksie glikemicznym. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany.

Żółty groszek - roślina strączkowa, mało wartościowa dla diety psa czy kota, może podnosić ilość białka podaną przez producenta na opakowaniu.