FELIX Z KURCZAKIEM

FELIX Z KURCZAKIEM

1 gwiazdka

Ocena: 1/5

Data publikacji: 20.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym kurczak 14%), ryby i produkty rybne, produkty pochodzenia roślinnego, składniki mineralne, cukry.

Gwarantowana analiza:

Białko (7,5%), oleje i tłuszcze surowe (4,5%), popiół surowy (3,0%), włókno surowe (0,1%), wilgotność (82,5%).

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Ryby oraz produkty rybne - enigmatycznie opisany składnik. Prawdopodobnie znikoma ilość mięsa ustępuje przeważającej ilości składników przetwarzania żywności pochodzenia rybnego - po odddzieleniu wartościowego mięsa. Z definicji Dziennika Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r.: ryby i produkty rybne — ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia. Nie wiemy jakich części ryb (produktów ubocznych) użyto w tak opisanym składniku - np. mogą to być ości, łuski, płetwy - po oddzieleniu wartociowego mięsa, które zwykle zostaje wykorzystane w przemyśle spożywczym.

Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Składniki mineralne - niezbędne do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej jeżeli w karmie są w postaci chelatowanej – zwiększającej prawdopodobieństwo absorpcji. Cukry - nie określono rodzaju cukru użytego do produkcji karmy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie rodzaje cukrów. Dosładzanie pożywienia zwierząt mięsożernych wydaje się być niekorzystnym zabiegiem z punktu widzenia ich dietetyki.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 1 gwiazdkę. Jej skład został opisany bardzo lakonicznie- „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”, „ryby oraz produkty rybne”- taka forma informacji jest zwykle charakterystyczna dla karm niskiej jakości.  Inne niż mięśnie elementy ciał zwierząt (np. pierze, skóra, łapy, dzioby etc.) zawierają mniej wartościowe białka, niedostarczają wszystkich aminokwasów egzogennych. Ponieważ producent nie podaje zawartości wszystkich z tych aminokwasów (kot sam nie może ich syntetyzować) niemożliwa jest jednoznaczna ocena jakości protein karmy w oparciu o normy FEDIAF. Wilgotność karmy jest bardzo dobra - 82,5%, co odpowiednio nawadnia kota. Brak danych nt. witamin jak również nt. zawartości makro- i mikroelementów. Ocena jakości tłuszczu jest niemożliwa, ponieważ nie podano ilości i wzajemnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież