FITMIN CAT ADULT CHICKEN

FITMIN CAT ADULT CHICKEN

0 gwiazdek

Ocena: 0/5

Data publikacji: 20.08.2014

Facebook

SKŁAD:

mięso drobiowe (suszone mięso drobiowe 30%, hydrolizowana wątroba drobiowa 4%), ryż łamany, kukurydza, tłuszcz drobiowy, mączka rybna, wysłodki buraczane suszone (z buraków cukrowych), świeża wątróbka wieprzowa – 10,5% w stanie surowym / 3% w suchej masie, mączka skwarkowa, jaja, miazga jabłkowa suszona, inaktywowane drożdże rodzaju saccharomyces cerevisiae (1%), drożdże piwne, olej z łososia, zarodki pszenicy, siemię lniane, węglan wapnia, fruktooligosacharydy (0,4%),  chlorek sodu, chlorek potasu, fosforan sodu, juka, kompleks naturalnych przeciwutleniaczy (0,02%).

Gwarantowana analiza:

Białko surowe (33%), tłuszcz (20%), włókno (2%), popiół (7,5%)

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Mięso drobiowe - mimo, iż nie wiemy z jakiego ptaka pochodzi - jest to składnik wysokiej jakości. Mięso drobiowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Tak czy inaczej mięso drobiowe jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Hydrolizowana wątroba drobiowa - wysokiej jakości składnik. Skoncentrowane źródło wysokiej jakości protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - "Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami."

Ryż łamany - z Rozporządzenia Komisji (UE) nr 68/2013 : "Część ziarna ryżu Oryza Sativa L. o długości mniejszej niż trzy czwarte całego ziarna. Ryż może być parzony." Tani roślinny produkt, źródło mało wartościowych dla miesożercy weglowodanów.

Kukurydza - tani, niskiej jakości produkt. Podobnie jak pszenica, nie posiada szczególnych wartości odżywczych dla psa czy kota. Jest żródłem mało istotnych z punku widzenia dietetyki mięsożerców węglowodanów. Kukurydzą złą sławę zawdzięcza posądzaniu o powodowanie alergii – prawdopododbnie mógłby to być efekt dużej ilości kwasów Omega-6, w które jest bogata. Zbyt duże ich stężenie może wywoływać stany pro-zapalne (Ich niski stan także nie jest pożądany). Kukurydzę często obarcza się również odpowiedzialnością za agresję u psów - stanowi ona źródło endogennej tyrozyny, bezpośredniego substratu dla noradrenaliny - aminy presyjnej i pobudzającego przekaźnika układu nerwowego. Kukurydza posiada również niepożądany wysoki indeks glikemiczny. Tłuszcz drobiowy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa drobiu. Nie jest podane dokładnie zwierze, z jakiego pochodzi tłuszcz ale zakładamy, że i tak jest to dobrej jakości składnik. Mączka rybna - z definicji glosariusza składników UE mączki rybne - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, wyciskanie i  suszenie całych ryb lub ich części, do którego przed suszeniem mogły zostać ponownie dodane rozpuszczalne frakcje ryb. Składnik wysokoproteinowy, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Nie jest jednak podane z jakiego rodzaju ryby jest mączka oraz ewentualnie z jakich części ryb się składa -np. mięsa, ości, łusek.Zwykle mięso użyte jest w przemyśle spożywczym. Pozostałe części ryb służą do przygotowania mączek. Suszone wysłodki buraczane - z definicji glosariusza składników UE – Produkt wytwarzania cukru, zawierający krajankę buraków cukrowych, z  której wodą ekstrahowano cukier, mechanicznie wyciskany i  suszony. Może zawierać maksymalnie 2% siarczanów. Tani składnik roślinny pochodzący z odpadów przetwarzania buraków. Bogaty we włókno i węglowodany. Świeża wątróbka wieprzowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Mączka skwarkowa - produkt uboczny procesu opisanego w definicji jako zmielony i wysuszony - według glosariusza składników karm UE z 2013 r.: Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, świeży, mrożony lub suszony. Jaja - definiowane w glosariuszu składników UE – w skorupce lub bez. Uznawany za wysokiej jakości składnik, o dużej wartość biologicznej, łatwy do strawienia, źródło białka, witamin i składników mineralnych. Miazga jabłkowa suszona - z Rozporządzenia Komisji (UE) nr 68/2013 : "Produkt uzyskiwany z produkcji soku z Malus domestica lub z produkcji jabłecznika. Zawiera głównie wewnętrzny miązsz i zewnętrzną skórkę, poddane suszeniu. Mógł być poddany depektynizacji." Sładnik odpadowy mało wartościowy w diecie mięsożerców. Jako dodatek źródło włókna. Inaktywowane drożdże rodzaju Saccharomyces cerevisiae - z Rozporządzenia Komisji (UE) nr 68/2013 : " Wszystkie drożdże i ich części uzyskiwane z Saccharomyces cerevisiae na podłożach głównie pochodzenia roślinnego, takich jak melasa, syrop cukrowy, alkohol, pozostałości gorzelnicze, zboża oraz produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, cukier, hydrolizowane włókna roślinne i składniki odżywcze procesu fermentacji, takie jak amoniak czy sole mineralne." - kontrowersyjny składnik, może podności ilość białka podawaną na opakowaniu. Drożdże piwne - składnik bogaty w białko - zawiera go około 50%. Produkt uboczny w procesie wytwarzania piwa. Posiada wiele składników odżywczych. Droże posądzane są o powodowanie alergii i wzdęć. Olej z łososia - jest wyjątkowo bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 DHA i EPA. Posiada dużą wartość energetyczną w stosunku do innych olei. Zarodki pszenicy - źródło włókna, białek roślinnych i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Pszenica jest tanim niskiej jakości produktem roślinnym mało wartościowym w diecie mięsożerców. Zarodki pszenne mają niski indeks glikemiczny. Siemię lniane - bogate m.in. w witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3 działa dobrze na trawienie oraz skórę i sierść. Węglan wapnia - sól wapniowa. Dostarcza wapnia niezbędnego w procesie wzrostu, przebudowy kośćca, profilaktyce osteoporozy. Fruktooligosacharydy - prebiotyk wykorzystany do podtrzymania wzrostu niezbędnych dla zdrowia bakterii w jelicie grubym. Chlorek sodu - sól kuchenna. Zawiera niezbędny sód. W małych ilościach jest tolerowana przez organizm psa i kota Chlorek potasu - zamiennik soli kuchennej. Zawiera niezbędny chlor i potas. Zbyt duża ilość w karmie nie jest zalecana. Fosforan sodu - związek syntetyczny inaczej E339, otrzymywany z reakcję sodu lub związków sodu z kwasem fosforowym. Ma funkcje regulacji kwasowości, emulgacji, chelatacji oraz wspomagania działania przeciwutleniaczy. Może być przyczyną utraty wapnia z kości. Juka - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym. Kompleks naturalnych przeciwutleniaczy - składnik niesprecyzowany, nie wiadomo o jakie naturalne przeciwutleniacze chodzi, dlatego nie można odnieść się jednoznacznie do ich jakości i działania na organizm zwierzęcy.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 0 gwiazdek. Pierwsze miejsce w jej składzie to mięso drobiowe - dostarczające wartościowych dla psa protein. Zawartość tauryny jest odpowiednia, jednak brak informacji nt. zawartości pozostałych aminokwasów egzogennych (tych, których kot sam nie może syntetyzować), co uniemożliwia ocenę jakości białka w oparciu o normy FEDIAF. Podobnie sytuacja wygląda z oceną tłuszczu- nie można jej dokonać z powodu braku danych o ilości i wzajemnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Duża ilość tanich składników roślinnych, które nie powinny znaleźć się w diecie kota, generuje wysoki poziom węglowodanów- ok. 31%, których nasz mięsożerca nie potrafi wykorzystywać ze względu na uwarunkowania anatomiczne i enzymatyczne. Wapń i fosfor w dobrej ilości i wzajemnej proporcji, podobnie sód i potas. Pozostałe makro- i mikroelementy w dobrej ilości, ale o nieznanej formie chemicznej (która przekłada się na przyswajalność). Witaminy suplementowane adekwatnie.

Specyfiką suchych karm jest dostarczanie małej ilości wody, co naraża kota na odwodnienie. Ponieważ w naturze przyjmuje on wodę wraz z pożywieniem, w efekcie czego ewolucyjnie nie wykształcił zdolności precyzyjnej regulacji pragnienia - innymi słowy - kot sam nie dopije wystarczającej ilości wody, musi być ona zawarta w pokarmie. Optymalna jej zawartość to 80%, jako bezpieczne przyjmuje się wartości z przedziału 67- 73%. Organizm kota odwadnia się przy ilości poniżej 63%. Ten bardzo ważny aspekt jest często pomijany w dyskusji o powodach chorób nerek i wpływie suchych karm na te dolegliwości. Dodatkowo jako punkt odniesienia do naturalnej diety kota przyjęło się obierać skład biochemiczny myszy polnej (suche masy): białko - 50-60%, tłuszcz - 23-35%, węglowodany - 3-8%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież