KITEKAT Z MAKRELĄ

KITEKAT Z MAKRELĄ

0 gwiazdek

Ocena: 0/5

Data publikacji: 21.08.2014

Facebook

SKŁAD:

mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża, ryby i rybne produkty uboczne (w tym 4 % makreli w kawałku), roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne.

Gwarantowana analiza:

białko 6.0%, wilgotność 83.0%, oleje i tłuszcze 4,5%, włókno 0.5%, popiół 1.5%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Zboża - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: Zboża — wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma. Składnik jest donorem mało wartościowych dla mięsożerców węglodanów. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Ryby i produkty rybne - tak enigmatycznie opisany składnik może zawierać odpowiednio przetworzone produkty uboczne przetwórstwa ryb. Z definicji Dziennika Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r.: ryby i produkty rybne — ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia. Nie wiemy jakich części ryb użyto w tak opisanym składniku - np. mogą to być również ości, płetwy, łuski, łby - po oddzieleniu wartociowego mięsa, które zwykle zostaje wykorzystane w przemyśle spożywczym.

Roślinne ekstrakty białkowe - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Nie wiemy jakie rośliny lub ich części są źródłem białka - które ze względu na jego roślinne pochodzenie jest mało wartościowe dla mięsożercy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę. Substancje mineralne - składnik niedodefiniowany, obejmuje dowolne makro- i mikroelementy.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 0 gwiazdek. Jej skład został opisany bardzo lakonicznie - „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”, „ryby i produkty rybne”- taka forma informacji jest charakterystyczna dla karm zawierających dużo składników niskiej jakości. Inne niż mięsnie elementy ciał zwierząt (np. pierze, wełna, kopyta, rogi, dzioby etc.) zawierają mniej wartościowe białka i niedostarczają wszystkich aminokwasów egzogennych. Podobnie białka roślinne są niepełnowartościowe. Ponieważ producent nie podaje zawartości wszystkich egzogennych aminokwasów (kot sam nie może ich syntetyzować) niemożliwa jest jednoznaczna ocena jakości protein karmy w oparciu o normy FEDIAF. Wilgotność karmy jest bardzo dobra - 83%, co odpowiednio nawadnia kota. Wapń i fosfor w ilości poniżej minimum FEDIAF. Żelazo, mangan i cynk w dobrej ilości ale w słabo przyswajalnej formie związków nieorganicznych. Witaminy E i B1 odpowiednio, brak danych dotyczących pozostałych grup. Ocena jakości tłuszczu jest niemożliwa, ponieważ nie podano ilości i wzajemnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Karma zawiera bezwartościowe z punktu widzenia diety kota produkty pochodzenia roślinnego, także zboża. Tak opisany składnik może zawierać każdy element rośliny i odpady pochodzące z ich przetwórstwa. Poziom węglowodanów wysoki - ok. 27%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież