ORIJEN CAT AND KITTEN

ORIJEN CAT AND KITTEN

1 gwiazdka

Ocena: 1/5

Data publikacji: 21.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Świeże mięso kurczaka (20%), dehydratyzowane mięso kurczaka (15%), świeża wątróbka z kurczaka (4%), świeże mięso śledzia (4%), świeże mięso indyka (4%), dehydratyzowane mięso indyka (4%), świeża wątróbka z indyka (3%), świeże całe jaja (3%), świeże mięso sandacza (3%), świeże mięso łososia (3%), świeże serca kurczaka (3%), chrząstka z kurczaka (3%), dehydratyzowane mięso śledzia (3%), dehydratyzowane mięso łososia (3%), olej z wątróbki kurczaka (3%), tłuszcz z kurczaka (2%), czerwona soczewica, zielony groszek, zielona soczewica, lucerna, suszone wodorosty, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, korzeń cykorii, korzeń mniszka, rumianek, liście mięty pieprzowej, korzeń imbiru, kminek, kurkuma, owoce dzikiej róży, liofilizowana wątróbka z kurczaka, liofilizowana wątróbka z indyka, liofilizowane mięso kurczaka, liofilizowane mięso indyka + witaminy i minerały.

Gwarantowana analiza:

Białko 42%, Tłuszcz 20%, Wilgotność 10%, Popiół 8%, włókno 3%.

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Świeże mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Dehydratyzowane mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso kurczaka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso kurczaka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną.

Świeża wątróbka kurczaka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeże mięso śledzia - wysokiej jakości składnik, składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne), dostarczający zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Świeże mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z indyka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein. Dehydratyzowane mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso indyka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso indyka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną. Świeża wątróbka indyka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Świeże całe jaja - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych. Świeże mięso sandacza - wysokiej jakości składnik. Mięso po obróbce termicznej straci 80% wody i składnik może być cofnięty o jedno lub więcej miejsc na liście składników ale i tak jest to bardzo zdrowe źródło pełnowartościowych protein o wysokiej wartości biologicznej. Producent nie stosuje mrożonych ryb, ze względu na brak w składzie bardzo niebezpiecznego dla zdrowia psów i kotów środka konsekrującego – etoxyquin. Świeże mięso łososia - jest bogatym źródłem protei zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasów tłuszczowych omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementów. Świeże serca kurczaka - źródło cennych protein, bogatych w aminokwasy egzogenne, szczególnie w taurynę Chrząstka kurczaka - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku. Dehydratyzowane mięso śledzia - wysokiej jakości składnik. Mięso śledzia po usunięciu z niego wody. Składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne)o wysokiej wartości biologicznej, dostarczający kwasów tłuszczowych omega-3. Dehydratyzowane mięso łososia - jest bogatym źródłem protei zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasów tłuszczowych omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementów. Olej z wątróbki kurczka - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania tłuszczu od miąższu wątroby. Składnik dobrej jakości. Tłuszcz z kurczaka - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka. Czerwona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Groszek zielony - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie. Zielona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Lucerna - roślina pastewna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zwiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K. Suszone wodorosty - składnik słabo sprecyzowany, nie wiadomo o jaki gatunek wodorostów chodzi; najczęściej uzywane jako nośnik jodu. Dynia - podobnie jak jabłka czy gruszki, dodatek będący źródłem błonnika. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C i kwasu foliowego. Dynia piżmowa - źródło błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego Szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy. Marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Jabłka - bogaty w witaminy i włókna dodatek do karmy. Gruszki - bogaty w włókna dodatek do karmy. Żurawina - bogata w błonnik, witaminę C oraz inne witaminy i sole mineralne. Zawiera naturalny konserwant kwas benzoesowy oraz antocyjaniny - naturalne przeciwutleniacze, które biorą udział w zwalczaniu chorób serca i raka. Wpływa pozytywnie na drogi moczowe. Korzeń cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Korzeń mniszka - rośina wieloletnia, z gatunku astrowatych. reguluje pracę układu trawiennego, jest antybakteryjny. Suszony mniszek lekarski zawiera witaminy A, B1, C, D, kwasy tłuszczowe i pektyny Rumianek - działa przeciwzapalnie na błonę śluzową oraz skórę. Flawonoidy oraz pochodne kumaryny zawarte w kwiatach rumianku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Liście mięty pieprzowej - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Korzeń imbiru - antybakteryjny; reguluje pracę przewodu pokarmowego Kminek - posiada właściwości rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit oraz przewodów żółciowych, poprawia trawienie. Kurkuma - barwnik i przyprawa; ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze Owoce dzikiej róży - donor witaminy C Liofilizowana wątróbka z kurczaka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Liofilizowana wątróbka z indyka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Liofilizowane mięso kurczaka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Dostarcza białek, zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne. Liofilizowane mięso indyka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Dostarcza białek, zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne. Witaminy i minerały - nie wiadomo, o jakie witaminy i minerały chodzi- to zbyt ogólnie opisane dwa składniki.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 1 gwiazdkę. Białko zawarte w karmie dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (czyli tych, których kot nie może sam syntetyzować), także tauryny, wg norm FEDIAF. Najcenniejsze proteiny pochodzą z mięsa i podrobów, które zdominowały czołówkę składu, jednak nie brak też źródeł białek roślinnych (np. groszek, soczewica), które są mało wartościowe dla kota pod względem jakościowym a zawyżają ilość białka podaną przez producenta na opakowaniu. Proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 wynosi ok. 3:1 i jest to ilość świadcząca o obecności wysokiej jakości tłuszczu, którego ilość (ok.22%) jest także bliska ideałowi. Ze względu na dużą ilość dodatków roślinnych, karma zawiera sporo węglowodanów- ok. 19%  (naturalna dieta- 3-8%), do których trawienia kot nie jest przystosowany ani anatomicznie ani po względem aparatu enzymatycznego. Wapń i fosfor w odpowiedniej ilości i wzajemnej proporcji dla kota na każdym etapie wzrostu, sód i potas również. Cynk, żelazo, miedź w odpowiedniej ilości i w formie łatwo przyswajalnych chelatów. Pozostałe makro- i mikroelementy bez zastrzeżeń. Skład witaminowy adekwatny dla kota na każdym etapie wzrostu.

Specyfiką suchych karm jest dostarczanie małej ilości wody, co naraża kota na odwodnienie. Ponieważ w naturze przyjmuje on wodę wraz z pożywieniem, w efekcie czego ewolucyjnie nie wykształcił zdolności precyzyjnej regulacji pragnienia - innymi słowy - kot sam nie dopije wystarczającej ilości wody, musi być ona zawarta w pokarmie. Optymalna jej zawartość to 80%, jako bezpieczne przyjmuje się wartości z przedziału 67- 73%. Organizm kota odwadnia się przy ilości poniżej 63%. Ten bardzo ważny aspekt jest często pomijany w dyskusji o powodach chorób nerek i wpływie suchych karm na te dolegliwości. Dodatkowo jako punkt odniesienia do naturalnej diety kota przyjęło się obierać skład biochemiczny myszy polnej (suche masy): białko - 50-60%, tłuszcz - 23-35%, węglowodany - 3-8%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież