PURINA CAT CHOW ADULT SPECIAL CARE STERILIZED

PURINA CAT CHOW ADULT SPECIAL CARE STERILIZED

0 gwiazdek

Ocena: 0/5

Data publikacji: 21.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Zboża*, roślinne ekstrakty białkowe, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso 14%), oleje i tłuszcze, warzywa* (suszony korzeń cykorii 2%, marchewka 1.3%, szpinak 1.3%, zielony groszek 1.3%), produkty pochodzenia roślinnego (suszona pulpa buraczana 2.7%, pietruszka* 0.4%), drożdże*, składniki mineralne. *Naturalne składniki

Gwarantowana analiza:

Białko: 38.0% Oleje i tłuszcze surowe: 10.0% Popiół surowy: 8.5% Włókno surowe: 3.0%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Zboża - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: Zboża — wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma. Składnik jest donorem mało wartościowych dla mięsożerców węglodanów. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Roślinne ekstrakty białkowe - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Nie wiemy jakie rośliny lub ich części są źródłem białka - które ze względu na jego roślinne pochodzenie jest mało wartościowe dla mięsożercy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Oleje i tłuszcze - enigmatycznie opisany składnik. Źródło tłuszczu niewiadomego pochodzenia, prawdopodobnie w dużej mierze pochodzenia roślinnego. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik lakonicznie definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: oleje i tłuszcze — wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne.Tak opisany składnik w składzie karmy powinien wzbudzić krytyczną ostrożność. W olejach roślinnych brak ważnych lipidów egzogennych dla psa czy kota. Warzywa - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów . Nie wiemy jakie warzywa i w jakich procach zostały właczone do procesu powstawania karmy. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie. Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę. Drożdże - Znanych jest ok. 30 rodzajów drożdzy. Składnik niedodefiniowany. Bogate w białko, posiadają wiele składników odżywczych. Prawdopodobnie wspomagają układ odpornościowy. Kontrowersje budzą pogłoski o ich wpływie na alergie i wzdęcia. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone. Składniki mineralne - niezbędne do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej jeżeli w karmie są w postaci chelatowanej – zwiększającej prawdopodobieństwo absorpcji.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 0 gwiazdek. Wszystkie składniki są opisane w sposób ogólnikowy i lakoniczny, co charakteryzuje karmy niskiej jakości. Można z niego wywnioskować, że główną masę karmy stanowią zboża i inne wypełniacze roślinne- składniki, które powinny być zupełnie wyeliminowane z diety kota, gdyż nie posiada on warunków anatomicznych i enzymatycznych aby móc je wydajnie trawić. Nie wnoszą one żadnych wartości odżywczych, są szkodliwe ze względu na dostarczanie cukru (40%!), którego bezwzględny mięsożerca może nie tolerować w takich ilościach. Białko roślinne pod względem jakościowym nie odzwierciedla białka zwierzęcego, przez co jest niepełnowartościowe. Nie podano informacji dotyczących zawartości poszczególnych aminokwasów egzogennych (tych, których kot sam nie może syntetyzować), dlatego ocena jakości protein karmy w oparciu o normy FEDIAF jest niemożliwa. Podobnie ocena tłuszczu (niewielka ilość)- brak danych dotyczących kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wapń i fosfor w dobrej ilości i wzajemnej proporcji. Miedź, żelazo, jod, mangan, miedź i selen odpowiednio suplementowane, ale nie określono ich formy chemicznej, co uniemożliwia ocenę ich przyswajalności. Witaminy A, D i E bez zastrzeżeń, brak informacji o witaminach z pozostałych grup.

Specyfiką suchych karm jest dostarczanie małej ilości wody, co naraża kota na odwodnienie. Ponieważ w naturze przyjmuje on wodę wraz z pożywieniem, w efekcie czego ewolucyjnie nie wykształcił zdolności precyzyjnej regulacji pragnienia - innymi słowy - kot sam nie dopije wystarczającej ilości wody, musi być ona zawarta w pokarmie. Optymalna jej zawartość to 80%, jako bezpieczne przyjmuje się wartości z przedziału 67- 73%. Organizm kota odwadnia się przy ilości poniżej 63%. Ten bardzo ważny aspekt jest często pomijany w dyskusji o powodach chorób nerek i wpływie suchych karm na te dolegliwości. Dodatkowo jako punkt odniesienia do naturalnej diety kota przyjęło się obierać skład biochemiczny myszy polnej (suche masy): białko - 50-60%, tłuszcz - 23-35%, węglowodany - 3-8%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Komentarze  

# Gość 2018-09-07 16:26
I have noticed you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you can earn extra cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
boorfe's tips monetize your website

Feel free to surf to my web site - BestHuey: https://MightyJayme.blogspot.co.uk
Odpowiedz
# Gość 2018-09-29 06:34
Hello. I see that you don't update your page too often. I know
that writing posts is time consuming and boring. But
did you know that there is a tool that allows you to create
new articles using existing content (from article directories or other pages from your niche)?
And it does it very well. The new posts are high quality and pass the copyscape test.

Search in google and try: miftolo's tools

Here is my web page; BufordJuicy: https://ChristenSick.wix.com
Odpowiedz
# Gość 2018-12-21 20:50
I actually still can not quite think that I could become one of those
reading through the important tips found on this blog.
My family and I are truly thankful on your generosity
and for presenting me the potential to pursue my chosen career path.

Appreciate your sharing the important information I acquired from your web site.



my blog :: probreast plus formula
precio en que farmacia venden tabletas se vende en farmacias donde comprar en espana: https://Escl.Urscene.net/
Odpowiedz
# Gość 2018-12-25 02:15
Great article! That is the kind hammer of thor video of working where
to buy shop funciona forum buy xtrasize: https://us.malyraj.eu/enlargement/1539/hammer-of-thor-video-of-working-where-to-buy-shop-funciona-forum-buy-xtrasize/ info that should be shared across the net.
Shame on the seek engines for no longer positioning this submit higher!

Come on over and talk over with my website . Thanks =)
Odpowiedz
# Gość 2019-01-14 03:35
Stunning story there. What occurred after? Thanks!

Here is my site - kankusta duo forte comprar em farmacia
opinion medica farmacias ingredientes: https://esve.pimrc2003.org/
Odpowiedz
# Gość 2019-02-15 22:47
Great info and right to the point. I don't know if this is actually the best place to ask but do you guys
have any thoughts on where erectavit order ingredients tablet
how to use buy xtrasize for sale: https://Gb.Malyraj.eu/potency/2025/erectavit-order-ingredients-tablet-how-to-use-buy-xtrasize-for-sale/ employ some professional
writers? Thanks :)
Odpowiedz
# Gość 2019-03-25 09:33
I think other website proprietors should take this site as an example, very clean and
excellent user friendly layout.

my web site ... lefery
day paraben free tabletas como tomar xtrasize comprar en espana precio en farmacia para
que serve farmacia: http://Es.Abcmedecine.com/wrinkles/1349/lefery-day-paraben-free-tabletas-como-tomar-xtrasize-comprar-en-espana-precio-en-farmacia-para-que-serve-farmacia/
Odpowiedz
# Gość 2019-04-07 06:04
If some one needs expert view about blogging profolan buy xtrasize reviews before and after photos: https://engb.runewsline.com/hair/579/profolan-buy-xtrasize-reviews-before-and-after-photos/ that i suggest him/her
to pay a quick visit this weblog, Keep up the nice work.
Odpowiedz
# Gość 2019-04-11 16:35
This article is in fact a good one it assists new internet users,
who are wishing for blogging.

my web blog :: noblesan magazin komentari ultima tsena mnenie: https://bg.pimrc2003.org/slim/1475/noblesan-magazin-komentari-ultima-tsena-mnenie/
Odpowiedz
# Gość 2019-05-28 15:38
Hej dzięki za wpis !

my web blog Madzia: http://keson.bytom.pl/
Odpowiedz
# Gość 2019-08-18 17:00
http://mewkid.net/order-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin Online itr.tqer.karmy. pl.npu.xi http://mewkid.net/order-amoxicillin/
Odpowiedz
# Gość 2019-08-18 17:47
http://mewkid.net/order-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin hqr.vowa.karmy. pl.pyr.bl http://mewkid.net/order-amoxicillin/
Odpowiedz
# Gość 2019-09-01 06:45
Witam chciałem tylko powiedzieć, że strona strasznie długo się uruchamia.



My webpage; Edwin Rokosz: https://www.domkredytowy-expert.pl/
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież