ROYAL CANIN KITTEN INSTINCTIVE W SOSIE

ROYAL CANIN KITTEN INSTINCTIVE W SOSIE

1 gwiazdka

Ocena: 1/5

Data publikacji: 21.08.2014

Facebook

SKŁAD:

mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża, roślinne ekstrakty białkowe, produkty pochodzenia roślinnego, mleko i produkty pochodne mleka, oleje i tłuszcze, sole mineralne, drożdże, cukry.

Gwarantowana analiza:

Białko surowe: 12% - Oleje i tłuszcze surowe: 4% - Popiół surowy: 1,5% - Włókno surowe: 0,6% - Wilgotność: 79%.

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Zboża - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: Zboża — wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma. Składnik jest donorem mało wartościowych dla mięsożerców węglodanów. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Roślinne ekstrakty białkowe - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Nie wiemy jakie rośliny lub ich części są źródłem białka - które ze względu na jego roślinne pochodzenie jest mało wartościowe dla mięsożercy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę. Mleko i produkty pochodne mleka - mleko dostarcza kazeiny, jest źródłem białek serwatkowych, zawiera również aminokwasy egzognne. Definicja Ministerstwa Rolnictwa Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. mleko i  produkty mleczne — wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez poddnie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia. Oleje i tłuszcze - enigmatycznie opisany składnik. Źródło tłuszczu niewiadomego pochodzenia, prawdopodobnie w dużej mierze pochodzenia roślinnego. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik lakonicznie definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: oleje i tłuszcze — wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne.Tak opisany składnik w składzie karmy powinien wzbudzić krytyczną ostrożność. W olejach roślinnych brak ważnych lipidów egzogennych dla psa czy kota. Sole mineralne - związki nieorganiczne (pochodne kwasów lub zasad) niezbędne do funkcjonowania organizmów żywych. Drożdże - Znanych jest ok. 30 rodzajów drożdzy. Składnik niedodefiniowany. Bogate w białko, posiadają wiele składników odżywczych. Prawdopodobnie wspomagają układ odpornościowy. Kontrowersje budzą pogłoski o ich wpływie na alergie i wzdęcia. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone. Cukry - nie określono rodzaju cukru użytego do produkcji karmy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie rodzaje cukrów. Dosładzanie pożywienia zwierząt mięsożernych wydaje się być niekorzystnym zabiegiem z punktu widzenia ich dietetyki.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 1 gwiazdkę. Jej cały skład został opisany bardzo lakonicznie, np. „mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego”- taka forma informacji jest charakterystyczna dla karm zawierających dużo niskiej jakości produktów. Inne niż mięsnie elementy ciał zwierząt (np. pierze, wełna, kopyta, rogi, dzioby etc.) zawierają mniej wartościowe białka i niedostarczają wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich ilościach. Podobnie białka roślinne są niepełnowartościowe - w tym wypadku podnoszą ilość białka podawaną na opakowaniu. Ponieważ producent nie podaje zawartości wszystkich egzogennych aminokwasów (kot sam nie może ich syntetyzować) a jedynie informacje nt. tauryny, lizyny, argininy i metioniny (ich zawartość jest powyżej minimum FEDIAF) niemożliwa jest jednoznaczna ocena jakości protein karmy w oparciu o normy FEDIAF. Wilgotność karmy jest dobra-79%. Wapń i fosfor w ilości odpowiedniej wg norm FEDIAF w okresie wzrostu i reprodukcji. Sód i potas w odpowiedniej ilości, podobnie pozostałe makro- i mikroelementy. Nie określono ich formy chemicznej, co uniemożliwia ocenę ich przyswajalności. Witaminy ze wszystkich grup suplementowane odpowiednio. Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w dobrej proporcji 5:1, jednak pochodzenie olei i tłuszczy nie zostało sprecyzowane. Karma zawiera bezwartościowe z punktu widzenia diety kota produkty pochodzenia roślinnego, także zboża. Tak opisany składnik może zawierać każdy element rośliny i odpady pochodzące z ich przetwórstwa. Poziom węglowodanów ok. 14%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Komentarze  

# Gość 2018-10-27 15:16
I see you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you
can earn extra cash every month. You can use
the best adsense alternative for any type of website (they
approve all websites), for more details simply search
in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Visit my page :: BestDelia: https://FollowForest.blogspot.se
Odpowiedz
# Gość 2018-11-16 20:30
I see you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you can earn extra cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more info simply
search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

my site: BestHortense: https://CleverKarri.blogspot.com
Odpowiedz
# Gość 2018-12-25 12:41
Wonderful post! We will be linking to this particularly great content on our website.
Keep up the good writing.

My website; bioveliss tabsn como tomar xtrasize se
vende en farmacias donde comprar como administrar: https://es.medicscp.com/slim/12833/bioveliss-tabsn-como-tomar-xtrasize-se-vende-en-farmacias-donde-comprar-como-administrar/
Odpowiedz
# Gość 2019-01-13 18:30
Thanks for every other great article. Where else may anyone get that type of information in such a
perfect manner of writing? I have a presentation next week,
and I'm on the look for such info.

my web blog :: member xxl como
tomar xtrasize opiniones sobre uso de por primera vez que
remedio e: https://escl.get-public.com/enlargement/11958/member-xxl-como-tomar-xtrasize-opiniones-sobre-uso-de-por-primera-vez-que-remedio-e/
Odpowiedz
# Gość 2019-02-09 15:03
Yeah bookmaking this wasn't a risky decision outstanding post!



Feel free to surf to my page: maxatin tablet how to use price
amazon non prescription alternative reviews: https://enie.urscene.net/potency/1302/maxatin-tablet-how-to-use-price-amazon-non-prescription-alternative-reviews/
Odpowiedz
# Gość 2019-04-14 04:36
I am curious to find out what blog system you are utilizing?
I'm experiencing some minor security issues with my latest site and I'd like to find something more secure.
Do you have any recommendations?

Here is my page profolan arvostelut
kokemuksia tilaaminen korvaaminen: https://Fi.pimrc2003.org/hair/490/profolan-arvostelut-kokemuksia-tilaaminen-korvaaminen/
Odpowiedz
# Gość 2019-05-14 18:24
Hej dzięki za wpis dla nas !

my web site :: Albert Chomicz: http://parking-jasionka.pl/
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież