ACANA GRASSLANDS

ACANA GRASSLANDS

4 gwiazdki

Ocena: 4/5

Data publikacji: 23.07.2014

Facebook

SKŁAD:

Świeże mięso jagnięce (11%), dehydatyzowane mięso jagnięce (10%), dehydratyzowane mięso kaczki (10%), dehydratyzowane mięso białorybów* (10%), groszek, czerwona soczewica, bób, ziemniaki, świeże mięso kaczki (3%), świeże całe jaja (3%), świeże mięso sandacza (3%), tłuszcz z kaczki (3%), olej ze śledzia (3%), wątroba jagnięca (2%), dehydratyzowane mięso śledzia (2%), lucerna, włókno grochu, jabłka, gruszki, słodkie ziemniaki, dynia, dynia piżmowa, pasternak, marchewka, szpinak, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń cykorii, jagody jałowca, dzięgiel litwor, kwiat nagietka, koper słodki, liście mięty pieprzowej, lawenda, rozmaryn.

Gwarantowana analiza:

Białko surowe- 31%, oleje i tłuszcze surowe- 17%, włókno surowe- 5%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Świeże mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Dehydratyzowane mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso jagnięce po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso jagnięce. Składnik o wysokiej wartości biologicznej.

Dehydratyzowane mięso kaczki - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso kaczki po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso kaczki. Składnik o wysokiej wartości biologicznej

Dehydratyzowane mięso białorybów - pochodzi z dorsza, rdzawca, soli i plamiaka. Składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydatyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm ale zakładamy, że jest to mięso ryby po usunięciu z niej wody. Składnik o wysokiej koncentracji protein. Proteiny z ryb mają wysoką wartość biologiczną zarówno dla psów jak i kotów. Groszek - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie. Soczewica czerwona - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Bób - roślina strączkowa, wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniżając stężenie frakcji cholesterolu LDL. Dostarcza dużo kwasu foliowego. Akceptowana tylko jako dodatek. Ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla mięsożercy, ale jako składnik roślinny, po obróbce termicznej stanową bezglutenowe źródło węglowodanów. Mimo, iż uznaje się je za jeden z bardziej odpowiednich wypełniaczy, należy wspomnieć o ich niepożądanym wysokim indeksie glikemicznym. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany. Świeże mięso kaczki - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso kaczki w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein. Świeże całe jaja - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych. Świeże mięso sandacza - wysokiej jakości składnik. Mięso po obróbce termicznej straci 80% wody i składnik może być cofnięty o jedno lub więcej miejsc na liście składników ale i tak jest to bardzo zdrowe źródło pełnowartościowych protein o wysokiej wartości biologicznej. Producent nie stosuje mrożonych ryb, ze względu na brak w składzie bardzo niebezpiecznego dla zdrowia psów i kotów środka konsekrującego – etoxyquin. Tłuszcz kaczki - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kaczki. Olej ze śledzia - bogaty w miedz, mikroelement niezbędny w procesie produkcji erytrocytów. Źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 DHA i EPA. Wątroba jagnięca - jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Dehydratyzowane mięso śledzia - wysokiej jakości składnik. Mięso śledzia po usunięciu z niego wody. Składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne)o wysokiej wartości biologicznej, dostarczający kwasów tłuszczowych omega-3. Lucerna - roślina pastewna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zwiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K. Włókna grochu - dobrej jakości źródło celulozy. Jabłka - bogaty w witaminy i włókna dodatek do karmy. Gruszki - bogaty w włókna dodatek do karmy. Słodkie ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa, tym bardziej dla kota ale stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Ich wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany. Dynia - podobnie jak jabłka czy gruszki, dodatek będący źródłem błonnika. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C i kwasu foliowego. Dynia piżmowa - źródło błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego Pasternak - źródło białka, skrobi oraz witaminy C. Tolerowany jako dodatek. Marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy. Żurawina - bogata w błonnik, witaminę C oraz inne witaminy i sole mineralne. Zawiera naturalny konserwant kwas benzoesowy oraz antocyjaniny - naturalne przeciwutleniacze, które biorą udział w zwalczaniu chorób serca i raka. Wpływa pozytywnie na drogi moczowe. Czarne jagody - bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Wpływają pozytywnie na drogi moczowe. Organiczne wodorosty - składnik bogaty w witaminy i sole mineralne. Korzeń cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Jagody jałowca - zawierają błonnik oraz witaminy. Dzięgiel litwor - posiada działanie antyseptyczne. Bogaty w witaminy. Wykorzystywany do poprawy smakowitości jako składnik naturalny. Kwiat nagietka - posiadają działanie antyseptyczne. Bogate we flawonoidy - antyoksydanty, chroniące komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stymulują układ trawienny. Słodki koper - dodatek do karmy, zawiera białko działa m.in pobudzając wydzielanie soków trawiennych Liście mięty pieprzowej - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Lawenda - działanie antyseptyczne, bakteriobójcze, wewnętrznie i zewnętrznie. Rozmaryn - roślina z rodziny jasnotowatych, używana jako przyprawa.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 4 gwiazdki. W ogólnej masie karmy znajdziemy adekwatną (wg norm FEDIAF) zawartość wszystkich aminokwasów egzogennych co wynika z faktu, że 4 pierwsze (czyli stanowiące główną masę produktu) składniki to mięso, dostarczające wysokiej jakości protein, dobrze odzwierciedlających naturalną dietę psa - mięsożercy. Wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiedniej ilości - producnt podaje ich proporcje! Odpowiedni poziom dobrej jakości tłuszczu zapewnia zawartość i stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (5,0) w granicach normy.  Relatywnie niski poziom węglowodanów (około 34% suchej masy) przy obecności wielu dodatków roślinnych o niskim indeksie glikemicznym. Karma dostarcza nieco za dużo włókna (stanowi ono 5,6% suchej masy), co może wpływać na pracę jelit. Makro - i mikroelementy suplementowane są w formie dobrze przyswajalnych chelatów. Poniżej normy FEDIAF zawartość sodu i potasu (soli). Wapń i fosfor w stosunku 1.6, co mieści się w normach FEDIAF. Skład witamin bez zastrzeżeń.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież