ORIJEN REGIONAL RED

ORIJEN REGIONAL RED

5 gwiazdek

Ocena: 5/5

Data publikacji: 08.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Świeża wołowina Angus (6%), świeże mięso dzika (5%), świeże mięso jagnięce (5%), świeża wątroba wołowa (5%), świeże mięso wieprzowe (5%), świeża wątroba wieprzowa (5%), świeże mięso śledzia (5%), świeża wątroba jagnięca (5%), dehydratyzowane mięso wołowe (4%), dehydratyzowane mięso jagnięce (4%), dehydratyzowane mięso śledzia (4%), dehydratyzowane mięso łososia (4%), dehydratyzowane mięso rdzawca (4%),świeże żołądki wołowe (3%), świeże mięso bizona (3%), tłuszcz jagnięcy (3%), świeże całe jaja (3%), czerwona soczewica, ciecierzyca, zielony groszek, żółty groszek, zielona soczewica, olej ze śledzia (2%), włókno grochu, pochrzyn, lucerna, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń lukrecji, dzięgiel litwor, kozieradka, kwiat nagietka, koper słodki, liście mięty pieprzowej, rumianek, mniszek, cząber, rozmaryn + witaminy i minerały.

Gwarantowana analiza:

białko- 38%, tłuszcz- 18%, włókno- 5%, popiół- 8%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Świeża wołowina - białko tego mięsa jest szczególnie wartościowe ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych, który waha się, w zależności od ilości tkanki łącznej, w granicach od 70 do 100%. Skłanik zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Mięso wołowe stanowi źródłno witaminy B12, B1 i B6 oraz żelaza. Mięso wołowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu

Świeże mięso dzika - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Mięso wołowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu.

Świeże mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeża wąrtoba wołowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Świeże mięso wieprzowe - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso wieprzowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein. Świeża wątroba wieprzowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Świeże mięso śledzia - wysokiej jakości składnik, składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne), dostarczający zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Świeża wątroba jagnięca - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Dehydratyzowane mięso wołowe - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso wołowe po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso wołowe. Dehydratyzowane mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso jagnięce po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso jagnięce. Składnik o wysokiej wartości biologicznej. Dehydratyzowane mięso śledzia - wysokiej jakości składnik. Mięso śledzia po usunięciu z niego wody. Składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne)o wysokiej wartości biologicznej, dostarczający kwasów tłuszczowych omega-3. Dehydratyzowane mięso łososia - jest bogatym źródłem protei zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasów tłuszczowych omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementów. Dehydratyzowane mięso rdzawca - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydatyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale zakładamy, że jest to ryba po usunięciu z niej wody. Może być składnikiem o wysokiej koncentracji protein. Proteiny z ryb mają wysoką wartość biologiczną zarówno dla psów jak i kotów. Świeże żołądki wołowe - dostarczają wysokiej jakości protein zwierzęcych Świeże mięso bizona - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Podczas obróbki termicznej o odparowaniu wody (80%) składnik będzie miał mniejszy udział w ogólnej masie produktu i może przsunąć się składzie o jedno lub więcej mejsc do tyłu. Tłuszcz jagnięcy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa. Jest to dobrej jakości składnik. Świeże całe jaja - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych. Czerwona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Ciecierzyca - bogata w białko roślinne, wapń, fosfor, żelazo i witaminy z grupy B - Groszek zielony - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie. Żółty groszek - roślina strączkowa, mało wartościowa dla diety psa czy kota, może podnosić ilość białka podaną przez producenta na opakowaniu. Zielona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Olej ze śledzia - bogaty w miedz, mikroelement niezbędny w procesie produkcji erytrocytów. Źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 DHA i EPA. Włókna grochu - dobrej jakości źródło celulozy. Pochrzyn - bulwy i owoce bogate w skrobię, witaminy A i C, wapń oraz żelazo Lucerna - roślina pastewna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zwiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K. Dynia - podobnie jak jabłka czy gruszki, dodatek będący źródłem błonnika. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C i kwasu foliowego. Dynia piżmowa - źródło błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego Szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy. Marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Jabłka - bogaty w witaminy i włókna dodatek do karmy. Gruszki - bogaty w włókna dodatek do karmy. Żurawina - bogata w błonnik, witaminę C oraz inne witaminy i sole mineralne. Zawiera naturalny konserwant kwas benzoesowy oraz antocyjaniny - naturalne przeciwutleniacze, które biorą udział w zwalczaniu chorób serca i raka. Wpływa pozytywnie na drogi moczowe. Czarne jagody - bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Wpływają pozytywnie na drogi moczowe. Organiczne wodorosty - składnik bogaty w witaminy i sole mineralne. Korzeń lukrecji - dostarcza białka roślinnego, niepełnowartościowego dla mięsożercy Dzięgiel litwor - posiada działanie antyseptyczne. Bogaty w witaminy. Wykorzystywany do poprawy smakowitości jako składnik naturalny. Kozieradka - używana jako przyprawda, polepszająca walory samkowe karmy. Kwiat nagietka - posiadają działanie antyseptyczne. Bogate we flawonoidy - antyoksydanty, chroniące komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stymulują układ trawienny. Słodki koper - dodatek do karmy, zawiera białko działa m.in pobudzając wydzielanie soków trawiennych Liście mięty pieprzowej - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Rumianek - działa przeciwzapalnie na błonę śluzową oraz skórę. Flawonoidy oraz pochodne kumaryny zawarte w kwiatach rumianku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Mniszek - rośina wieloletnia z gatunku astrowatych. Reguluje pracę układu trawiennego, jest antybakteryjny. Suszony mniszek lekarski zawiera witaminy A, B1, C, D, kwasy tłuszczowe i pektyny. Cząber - używany jako przyprawda, polepszający walory samkowe karmy. Rozmaryn - roślina z rodziny jasnotowatych, używana jako przyprawa. Witaminy i minerały - nie wiadomo, o jakie witaminy i minerały chodzi- to zbyt ogólnie opisane dwa składniki.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 5 gwiazdek. Analiza ilości aminokwasów egzogennych (czyli tych, których pies sam nie może syntetyzować) w oparciu o normy FEDIAF wykazuje, że zawarte w karmie białko jest najwyższej jakości i dostarcza wszystkich aminokwasów, niezbędnych dla czworonoga. Jest to odzwierciedlenie składu produktu, który został zdominowany przez składniki mięsne- najważniejsze w diecie mięsożercy. Karma zawiera niewielką ilość węglowodanów- ok.21%, co wynika z faktu, że do jej produkcji nie użyto niepotrzebnych składników roślinnych, jakimi w gorszej jakości karmach są zboża podawane w zbyt dużych ilościach. W zamian w karmie znajdziemy warzywa i owoce. Wysoka jakość zastosowanych tłuszczy zwierzęcych przekłada się na dobre ilości i wzajemną proporcję (ok. 3:1) kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Kwasy tłuszczowe DHA i EPA znajdują się wśród kwasów omega-3 w dużej ilości. Wapń i fosfor w ilości i proporcji adekwatnej dla norm FEDIAF, podobnie sód i potas. Ilość pozostałych makro- i mikroelementów bez zastrzeżeń, brak informacji nt. ich formy chemicznej, a co za tym idzie przyswajalności. Witaminy ze wszystkich grup odpowiednio suplementowane. Karma zawiera dosyć dużo włókna (ok.5.5%) – co jest efektem dodatków z warzyw i owoców, dlatego należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu psa.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Komentarze  

# Gość 2018-10-31 08:33
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

http://www.investinmj.com/images/photos/399/98/53189e7af5080b051d7b1fc6.jpg
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież