ORIJEN PUPPY

ORIJEN PUPPY

5 gwiazdek

Ocena: 5/5

Data publikacji: 08.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Świeże mięso kurczaka (20%), dehydratyzowane mięso kurczaka (15%), świeża wątróbka kurczaka (4%), świeże mięso śledzia (4%), świeże mięso indyka (4%), dehydratyzowane mięso indyka (4%), świeża wątróbka indyka (3%), świeże całe jaja (3%), świeże mięso sandacza (3%), świeże mięso łososia (3%), świeże serca kurczaka (3%), chrząstka kurczaka (3%), dehydratyzowane mięso śledzia (3%), dehydratyzowane mięso łososia (3%), olej z wątróbki kurczaka (3%), tłuszcz z kurczaka (2%), czerwona soczewica, zielony groszek, zielona soczewica, lucerna, pochrzyn, włókno grochu, ciecierzyca, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń lukrecji, dzięgiel litwor, kozieradka, kwiat nagietka, koper słodki, liście mięty pieprzowej, rumianek, mniszek, cząber, rozmaryn + witaminy i minerały

Gwarantowana analiza:

białko- 38%, tłuszcz- 20%, włókno- 5%,

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Świeże mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Dehydratyzowane mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso kurczaka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso kurczaka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną.

Świeża wątróbka kurczaka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeże mięso śledzia - wysokiej jakości składnik, składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne), dostarczający zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Świeże mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z indyka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein. Dehydratyzowane mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso indyka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso indyka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną. Świeża wątróbka indyka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Świeże całe jaja - składnik wysokiej jakości. Świeże jaja posiadają wysoką wartość biologiczną dla psów i kotów. Są dla nich łatwe do strawienia i stanowią wysokiej wartości źródło białka, witamin i składników mineralnych. Świeże mięso sandacza - wysokiej jakości składnik. Mięso po obróbce termicznej straci 80% wody i składnik może być cofnięty o jedno lub więcej miejsc na liście składników ale i tak jest to bardzo zdrowe źródło pełnowartościowych protein o wysokiej wartości biologicznej. Producent nie stosuje mrożonych ryb, ze względu na brak w składzie bardzo niebezpiecznego dla zdrowia psów i kotów środka konsekrującego – etoxyquin. Świeże mięso łososia - jest bogatym źródłem protei zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasów tłuszczowych omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementów. Świeże serca kurczaka - źródło cennych protein, bogatych w aminokwasy egzogenne, szczególnie w taurynę Chrząstka kurczaka - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku. Dehydratyzowane mięso śledzia - wysokiej jakości składnik. Mięso śledzia po usunięciu z niego wody. Składnik wysokoproteinowy (bogaty w aminokwasy egzogenne)o wysokiej wartości biologicznej, dostarczający kwasów tłuszczowych omega-3. Dehydratyzowane mięso łososia - jest bogatym źródłem protei zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasów tłuszczowych omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementów. Olej z wątróbki kurczka - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania tłuszczu od miąższu wątroby. Składnik dobrej jakości. Tłuszcz z kurczaka - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka. Czerwona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Groszek zielony - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie. Zielona soczewica - bogate źródło białka roślinnego. Zawiera witamię PP, C, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Sprzyja tworzeniu hemoglobiny. Lucerna - roślina pastewna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zwiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K. Pochrzyn - bulwy i owoce bogate w skrobię, witaminy A i C, wapń oraz żelazo Włókna grochu - dobrej jakości źródło celulozy. Ciecierzyca - bogata w białko roślinne, wapń, fosfor, żelazo i witaminy z grupy B - Dynia - podobnie jak jabłka czy gruszki, dodatek będący źródłem błonnika. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C i kwasu foliowego. Dynia piżmowa - źródło błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych. Bogata w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego Szpinak - składnik wysokiej jakości ze względu na witaminy i minerały jakie posiada. Bogaty w żelazo oraz niezbędny w procesie trawienia wolny kwas foliowy. Marchew - bogata w beta-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również błonnik, stanowi źródło węglowodanów, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Jabłka - bogaty w witaminy i włókna dodatek do karmy. Gruszki - bogaty w włókna dodatek do karmy. Żurawina - bogata w błonnik, witaminę C oraz inne witaminy i sole mineralne. Zawiera naturalny konserwant kwas benzoesowy oraz antocyjaniny - naturalne przeciwutleniacze, które biorą udział w zwalczaniu chorób serca i raka. Wpływa pozytywnie na drogi moczowe. Czarne jagody - bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Wpływają pozytywnie na drogi moczowe. Organiczne wodorosty - składnik bogaty w witaminy i sole mineralne. Korzeń lukrecji - dostarcza białka roślinnego, niepełnowartościowego dla mięsożercy Dzięgiel litwor - posiada działanie antyseptyczne. Bogaty w witaminy. Wykorzystywany do poprawy smakowitości jako składnik naturalny. Kozieradka - używana jako przyprawda, polepszająca walory samkowe karmy. Kwiat nagietka - posiadają działanie antyseptyczne. Bogate we flawonoidy - antyoksydanty, chroniące komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stymulują układ trawienny. Słodki koper - dodatek do karmy, zawiera białko działa m.in pobudzając wydzielanie soków trawiennych Liście mięty pieprzowej - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Rumianek - działa przeciwzapalnie na błonę śluzową oraz skórę. Flawonoidy oraz pochodne kumaryny zawarte w kwiatach rumianku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Mniszek - rośina wieloletnia z gatunku astrowatych. Reguluje pracę układu trawiennego, jest antybakteryjny. Suszony mniszek lekarski zawiera witaminy A, B1, C, D, kwasy tłuszczowe i pektyny. Cząber - używany jako przyprawda, polepszający walory samkowe karmy. Rozmaryn - roślina z rodziny jasnotowatych, używana jako przyprawa. Witaminy i minerały - nie wiadomo, o jakie witaminy i minerały chodzi- to zbyt ogólnie opisane dwa składniki.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 5 gwiazdek. Analiza ilości aminokwasów egzogennych (czyli tych, których pies sam nie może syntetyzować) w oparciu o normy FEDIAF wykazuje, że zawarte w karmie białko jest najwyższej jakości i dostarcza wszystkich aminokwasów, niezbędnych dla czworonoga – w tym wyższych wartości dla szczeniaka. Jest to odzwierciedlenie składu produktu, który został zdominowany przez składniki mięsne- najważniejsze w diecie mięsożercy. Karma zawiera bardzo niską ilość węglowodanów- ok. 21%, co wynika z faktu, że do jej produkcji nie użyto składników roślinnych, jakimi w gorszej jakości karmach są zboża podawane w zbyt dużych ilościach. W składzie znajdziemy za to warzywa i owoce. Wysoka jakość zastosowanych tłuszczy zwierzęcych przekłada się na właściwe ilości i wzajemną proporcję (ok. 3:1) kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Kwasy DHA i EPA ważne dla rozwoju szczeniaka znajdują się wśród kwasów omega-3 w bardzo dobrej ilości. Wapń i fosfor również w ilości i proporcji adekwatnej dla norm FEDIAF dla psa na każdym etapie wzrostu, podobnie sód i potas. Ilość pozostałych makro- i mikroelementów bez zastrzeżeń, brak informacji nt. ich formy chemicznej, a co za tym idzie- przyswajalności. Witaminy ze wszystkich grup odpowiednio suplementowane. Karma zawiera dosyć dużo włókna ok. (5.5%)– co jest efektem dodatków z warzyw i owoców, dlatego należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu szczeniaka.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież