PEDIGREE ADULT Z WOŁOWINĄ I DROBIEM

PEDIGREE ADULT Z WOŁOWINĄ I DROBIEM

0 gwiazdek

Ocena: 0/5

Data publikacji: 11.08.2014

Facebook

SKŁAD:

Zboża, Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4% wołowiny w czerwono- brązowej granulce, w tym 4% drobiu w beżowej granulce), Oleje i tłuszcze (w tym 0.2% ojeju słonecznikowego, w tym 0.25% tranu rybiego), Produkty pochodzenia roślinnego (w tym 2% wysłodków buraczanych), Substancje mineralne.

Gwarantowana analiza:

Białko ogólne 21% , Oleje i tłuszcze surowe 13%, Popiół surowy 8%, Włókno surowe 2%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Zboża - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: Zboża — wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma. Składnik jest donorem mało wartościowych dla mięsożerców węglodanów. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Oleje i tłuszcze - enigmatycznie opisany składnik. Źródło tłuszczu niewiadomego pochodzenia, prawdopodobnie w dużej mierze pochodzenia roślinnego. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik lakonicznie definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: oleje i tłuszcze — wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne.Tak opisany składnik w składzie karmy powinien wzbudzić krytyczną ostrożność. W olejach roślinnych brak ważnych lipidów egzogennych dla psa czy kota.

Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę. Substancje mineralne - składnik niedodefiniowany, obejmuje dowolne makro- i mikroelementy.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Produkt otrzymuje 0 gwiazdek. Jest to typowa karma niskiej jakości, na co wskazuje sposób, w jaki producent podaje jej skład. Każdy z wymienionych składników jest niedodefiniowany- nie jest napisane wprost, co zostało użyte do produkcji, dlatego głębsza analiza składu jest niemożliwa. Brak informacji nt. udziału aminokwasów egzogennych (pies sam nie może ich syntetyzować) w masie protein karmy, dlatego nie można ocenić jakości białka w niej zawartego wg norm FEDIAF. Tłuszcz użyty do produkcji karmy zawiera nadmiar (wzajemna proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosi 13:1, my przyjęliśmy za prawidłową 5:1) kwasów tłuszczowych omega- 6, co może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie psa, np. doprowadzić do reakcji alergicznych. Dostarczana przez produkt masa węglowodanowa (ok.51.%) jest nieadekwatnie duża. Miedź, mangan, cynk w dobrej ilości ale w formie słabiej przyswajalnych siarczanów. Wapń i fosfor w dobrych ilościach i proporcjach. Witaminy A, D i E bez zastrzeżeń, brak danych nt. innych grup witamin. Producent nie określa, jakiego rodzaju przeciwutleniacze zostały wprowadzone do karmy, a wiadomo, iż niektóre z nich mimo dopuszczenia do przemysłu spożywczego mają niekorzystne implikacje w zdrowie psa.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.

Komentarze  

# Gość 2018-10-30 18:37
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

http://www.aksetuzi.net/cpg/albums/userpics/10018/ecommerce-website-hosting-20832.jpg
Odpowiedz
# Gość 2019-04-16 14:15
Remarkable! Its actually remarkable article, I have got much clear idea concerning from this piece of writing.


Also visit my web blog ... domain name: http://rtsoftware.systems/webhosting881348
Odpowiedz
# Gość 2019-04-16 14:25
Hi to every single one, it's in fact a good for me to visit this site, it contains
valuable Information.

Feel free to surf to my web-site: web server: https://ux.nu/rwIav
Odpowiedz
# Gość 2019-04-16 15:19
I think what you composed was actually very reasonable.
However, think about this, suppose you were to write a awesome title?
I ain't saying your content is not solid, but
what if you added something that makes people want
more? I mean Karmy.pl - PEDIGREE ADULT Z WOŁOWINĄ I DROBIEM is kinda boring.

You ought to look at Yahoo's home page and watch how they create post headlines
to grab viewers to open the links. You might try adding
a video or a related picture or two to grab readers excited about everything've written. Just my opinion, it would bring your posts a little livelier.


Feel free to visit my webpage cheap ssl: http://www.bookmarktou.com/user.php?login=lovieschme
Odpowiedz
# Gość 2019-05-03 16:10
Thanks , I have recently been searching for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I have discovered
so far. However, what concerning the bottom line?

Are you positive concerning the supply?

My homepage :: Hosting domain [doni133.Studen t.unidar.ac.id: http://doni133.student.unidar.ac.id/2017/11/cara-mudah-mencari-penghasilan-dari.html]
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież