mięso

Bizon - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, włosy, rogi, ścinki kopyt itp.. Mięso bizona (jeżeli znajduje się w tym składniku) zawiera relatywnie małą ilość tłuszczu i cholesterolu, jest bogate w fosfor i potas, stanowi cenne źródło niacyny.

Bulion drobiowy - nie ma szczególnej wartości odżywczej dla psa czy kota. Częściej spotykany w karmach w puszkach.

Bulion rybny - nie ma szczególnej wartości odżywczej dla psa czy kota. Częściej spotykany w karmach w puszkach.

Dehydratyzowane mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso indyka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso indyka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną.

Dehydratyzowane mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso jagnięce po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso jagnięce. Składnik o wysokiej wartości biologicznej.

Dehydratyzowane mięso kaczki - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso kaczki po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso kaczki. Składnik o wysokiej wartości biologicznej

Dehydratyzowane mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso kurczaka po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso kurczaka. Proteiny drobiowe mają wysoką wartość biologiczną.

Dehydratyzowane mięso wołowe - składnik wysokiej jakości. Co prawda brak definicji dehydratyzacji w aktualnym glosariuszu procesów produkcji - rozporządzeń UE dot. przetwarzania składników karm, ale możemy zakładać, że jest to mięso wołowe po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso wołowe.

Delikatna jagnięcina bez kości - składnik wysokiej jakości. Mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Dziczyzna - mięso - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Mięso w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu.

Dziczyzna - serca i nerki - wysokiej jakości źródło protein (serce dostarcza dużo tauryny), łatwo przyswajalnego żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12.

Dziczyzna - serce - składnik wysokiej jakości - mięsień sercowy jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych, w tym tauryny.

Dziczyzna - wątroba - jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Dostarcza węglowodanów w formie glikogenu w odpowiedniej ilości dla zwierząt mięsożernych.

Dziczyzna - żołądki - dostarczają wysokiej jakości protein zwierzęcych. Składnik wysokiej jakości.

Ekstrakt mięsny - są to rozpuszczalne w wodzie składniki mięsa odpowiedzialne za jego smak. W skład ekstraktu wchodzą witaminy B1, B12, niacyna i potas oraz kreatyna wpływająca na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Nie jest podane źródło mięsa.

Ekstrakt z mięsa - brak definicji w glosariuszu UE dot. procesów wytwarzania pasz i karm - mówiącym o ekstraktach z mięsa. Brak źródła składnika. Ekstrakty mięsne przypominają zwykle brązową masę o zapachu mięsa, rozpuszczalną w wodzie. Używa się ich jako przypraw, pobudzają wytwarzanie soku źołądkowego. Prawdopodbnie chodzi np. coś co przypomina popularne kostki rosołowe.

Ekstrakt z mięsa kurcząt - ekstrakty mięsne przypominają zwykle brązową masę o zapachu mięsa, rozpuszczalną w wodzie. Używa się ich jako przypraw, pobudzają wytwarzanie soku źołądkowego. Prawdopodbnie chodzi np. coś co przypomina popularne kostki rosołowe.

Ekstrakt z nowozelandzkich zielonych małży - małże dostarczają białka, soli mineralnych i kwasów tłuszczowych.

Filet z kurczaka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Hydroizolat białka zwierzęcego - na podstawie rozporz. komisji UE 142/2011 z definicji hydrolizat białka: oznacza polipeptydy, peptydy i  aminokwasy oraz  ich mieszaniny, otrzymane w  wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Jest to białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty.: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecinę świńską, pióra, krew, osad z centryfug, łożysko, wełna, włosy, ścinki z kopyt, surowe mleko, produkty uboczne z wylęgarni.

Hydrolizat białka - nie wiemy jakie białko jest tak opisane - zwierzęce czy hydrolizowane białko roślinne. Roślinne białko hydrolizowne jest ubogie w aminokwasy egzogenne i powstaje z mało wartościowych, przetworzonych już składników pochodzenia roślinnego. Natomiast zwierzęce z definicji rozporz. KE 142/2011: „oznacza polipeptydy, peptydy i aminokwasy oraz ich mieszaniny, otrzymane w wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego” oraz hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…)Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty.: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecinę świńską, pióra, krew, osad z centryfug, łożysko, wełna, włosy, ścinki z kopyt, surowe mleko, produkty uboczne z wylęgarni. Pełna definicja: Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009.

Hydrolizat białka drobiowego - białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Czasem wykorzystywane w procesie produkcji karm hipoalergicznych. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra, produkty uboczne z wylęgarni. Tak więc hydrolizat białka kurzego może zawierać dokładnie każdą część ciała tych zwierząt, poddaną odpowiedniej obróbce.

Hydrolizat białka kurczaka - tak opisany składnik może zawierać białko kurczaka z dowolnej jego części. Na podstawie rozporz. KE 142/2011 hydrolizowane białko: „oznacza polipeptydy, peptydy i  aminokwasy oraz  ich mieszaniny, otrzymane w  wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego” -w tym wypadku kurczaka. Jest to białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE (…) hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra.

Hydrolizat białka kurzego - białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Na podstawie rozporz. KE 142/2011: „oznacza polipeptydy, peptydy i  aminokwasy oraz  ich mieszaniny, otrzymane w  wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego”. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra, produkty uboczne z wylęgarni. Tak więc hydrolizat białka kurzego może zawierać dokładnie każdą część ciała tych zwierząt, poddaną odpowiedniej obróbce.

Hydrolizat białka zwierzęcego - białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecinę świńską, pióra, krew, osad z centryfug, łożysko, wełna, włosy, ścinki z kopyt, surowe mleko, produkty uboczne z wylęgarni.

Hydrolizat kurczaka - składnik może pochodzić z dowolnej cześci kurczaka. Jest to białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra.

Hydrolizat mięsa - mięso po procesie usunięcia z niego wody. Może zawierać nawet 4 razy więcej protein niż świeże mięso. Źródło pochodzenia mięsa - nieznane. Składnik niedodefiniowany.

Hydrolizat wątroby - wysokiej jakości składnik. Skoncentrowane źródło wysokiej jakości protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - "Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami."

Hydrolizowana chrząstka drobiowa - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Hydrolizowana wątroba drobiowa - wysokiej jakości składnik. Skoncentrowane źródło wysokiej jakości protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - "Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami."

Hydrolizowane białko - nie wiemy jakie białko jest tak opisane - zwierzęce czy hydrolizowane białko roślinne. Roślinne - mało wartościowe dla mięsożerców - hydrolizowane jest z przetworzonych już składników pochodzenia roślinnego. Natomiast zwierzęce z definicji rozporz. KE 142/2011: „oznacza polipeptydy, peptydy i  aminokwasy oraz  ich mieszaniny, otrzymane w  wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego” oraz …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty.: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecinę świńską, pióra, krew, osad z centryfug, łożysko, wełna, włosy, ścinki z kopyt, surowe mleko, produkty uboczne z wylęgarni. Pełna definicja: Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009.

Hydrolizowane białko drobiowe - białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Czasem wykorzystywane w procesie produkcji karm hipoalergicznych. Zgodnie z rozporządzeniami UE …hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra, produkty uboczne z wylęgarni. Tak więc hydrolizat białka kurzego może zawierać dokładnie każdą część ciała tych zwierząt, poddaną odpowiedniej obróbce.

Hydrolizowane białko z kurczaka - tak opisany składnik może zawierać białko kurczaka z dowolnej jego części. Na podstawie rozporz. KE 142/2011 hydrolizowane białko: „oznacza polipeptydy, peptydy i  aminokwasy oraz  ich mieszaniny, otrzymane w  wyniku hydrolizy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego” -w tym wypadku kurczaka. Jest to białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE (…) hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra.

Hydrolizowany kurczak - tak opisany składnik może pochodzić z dowolnej częsci kurczaka. Wynikiem procesu hydrolizy jest białko powstałe w procesie rozerwania długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy, co zwiększa jego przyswajalność. Zgodnie z rozporządzeniami UE "hydrolizowane białko uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia, albo w drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka zwierzęcego. (…) Do produkcji hydrolizatu białkowego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Produkty kategorii 3 mają bardzo długą definicję, w której znajdziemy m.in. czym są w/w produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi, również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, stopy, kości, pióra.

Indyk - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp..

Jagnię - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko "materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, wełne, rogi, ścinki kopyt itp.. Mięso jagnięce (jeżeli znajduje się w tym składniku) zawiera relatywnie małą ilość tłuszczu i cholesterolu, jest bogate w fosfor i potas, stanowi cenne źródło niacyny.

Jagnięcina - składnik wysokiej jakości. Mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Jagnięcina - mięso - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu

Jagnięcina - serca i nerki - źródło cennych protein, bogatych w aminokwasy egzogenne, szczególnie w taurynę

Jagnięcina - serce - mięsień sercowy jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych, w tym tauryny. Wysokiej jakości składnik.

Jagnięcina - wątroba - jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Dostarcza węglowodanów w formie glikogenu w odpowiedniej ilości dla zwierząt mięsożernych.

Jagnięcina - żołądki - dostarczają wysokiej jakości protein zwierzęcych. Wysokiej jakości składnik.

Jagnięcina (szwedzka jagnięcina 12%, mączka mięsna z jagnięciny 10%) - przez jagnięcinę rozumiemy mięso z młodych owiec - składnik wysokiej jakości. Przedstawiony zapis budzi jednak wątpliwości, ponieważ może wskazywać że w mięsie jest 24% mięsa. Należy zwrócić uwagę, iż wielu producentów intencjonalnie lub z braku wiedzy tłumaczy słowo lamb na jagnięcinę, natomiast w rzeczywistości jest to jagnię a nie jagnięcina. Składniki lamb, lamb meat, lamb meat meal, lamb meal to cztery różne jakościowo składniki. Jedne oznaczają produky z całych zwierząt zawierające wełnę, kopyta, kości, rogi a inne mięso i produkty z mięsa.

Kaczka - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp..

Kurczak - wbrew pozorom trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp..

Kurczak hydrolizowany - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami.

Kurczak wstępnie trawiony enzymami - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp. Trawienie enzymami jest pochodną procesu hydrolizy czyli zmniejszania cząstek - w tym przypadku za pomocą enzymów.

Liofilizowana wątróbka z indyka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Liofilizowana wątróbka z kurczaka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Liofilizowane mięso indyka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Dostarcza białek, zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne.

Liofilizowane mięso kurczaka - suszona sublimacyjnie, wysokiej jakości proteinowy składnik. Dostarcza białek, zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne.

Małże w proszku - tak opisany składnik powstaje najczęściej z małżów uszkodzonych, pękniętych lub uszkodzonych w inny sposób. Małże dostarczają białka, soli mineralnych i kwasów tłuszczowych.

Mączka drobiowa - dotychczasowa definicja mączki do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Mączka jagnięca - nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki jagnięcej. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa - z definicji m.in.:tusze lub całe zwierzęta i ich części odrzucone jako nienadające się do spożycia przez ludzi, skóry i skórki, łącznie ze skrawkami i obrzynkami, wełna, rogi, ścinki z kopyt. Produkt zawiera nawet 4-krotnie wyższą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka mięsna - nie wiemy co prawda, z jakiego mięsa pochodzi ten składnik, niemniej mięso dostarcza cennych protein. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka mięsna z jagnięciny - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa jagnięcia posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Mączka mięsna z kurczaka - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa kurczaka posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Mączka z homarów i krabów - jako dodatek, źródło białka, jodu, wapnia w łatwo przyswajalnych dla kota i psa formach chemicznych. Dostarcza nienasycnych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3.

Mączka z jagnięciny - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Mączka z kaczki - dotychczasowa definicja mączki drobiowej do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Mączka z kurczaka - dotychczasowa definicja mączki drobiowej do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Mączka z kurczka i indyka - dotychczasowa definicja mączki drobiowej do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Mączka z mięsa - nie jest podane z mięsa jakich zwierząt pochodzi mączka. Dawna definicja mączki mięsnej: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też i zawartości przewodu pokarmowego. W obecnym glosariuszu składników karm UE nie ma definicji wprost mączki mięsnej, zakładamy jednak że jak nazwa wskazuje produkt jest z mięsa.

Mączka z mięsa drobiowego - składnik wysokiej jakości. Co prawda nie jest podane z jakiego rodzaju drobiu pochodzi składnik, ale proteiny z mięsa drobiowego mają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka z mięsa indyka - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa idyka posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Mączka z mięsa jagnięcego - składnik wysokiej jakości. Proteiny z jagnięciny posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Mączka z mięsa kurczaka - składnik wysokiej jakości. Co prawda nie jest podane z jakiego rodzaju drobiu pochodzi składnik, ale proteiny z mięsa drobiowego mają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka z mięsa kurcząt - składnik wysokiej jakości. Co prawda nie jest podane z jakiego rodzaju drobiu pochodzi składnik, ale proteiny z mięsa drobiowego mają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka z wątróbki - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Mączka ze skwarek - produkt uboczny procesu opisanego w definicji jako zmielony i wysuszony - według glosariusza składników karm UE z 2013 r.: Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, świeży, mrożony lub suszony. Trudno określić jakość takiego produktu.

Mielone mięso z kurczaka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Mieszanka owoców morza - mączka z homarów i krabów - składnik bogaty w glukozaminę. Glukozamina stymuluje tworzenie nowej chrząstki. Ważna dla psów ras dużych, oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Mięczaki i skorupiaki - składnik bogaty w glukozaminę. Glukozamina stymuluje tworzenie nowej chrząstki. Ważna dla psów ras dużych, oraz psów i kotów w podeszłym wieku. Z definicji Dziennika Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r.: wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małży, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia.

Mięsa jelenia bez kości - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych.

Mięsa z kurczaka bez kości - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Mięso drobiowe - mimo, iż nie wiemy z jakiego ptaka pochodzi - jest to składnik wysokiej jakości. Mięso drobiowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Tak czy inaczej mięso drobiowe jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Mięso drobiowe z niską zawartością popiołu - mimo, iż nie wiemy z jakiego ptaka pochodzi - jest to składnik wysokiej jakości. Mięso drobiowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Mięso drobiowe jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Mięso i pochodne mięsa - enigmatycznie opisany składnik - brak definicji w przepisach. Nie wiemy, czy mowa tu o pochodnych mięsa (i tym co to miałoby być) czy zostajemy wprowadzeni w błąd a chodzi o składnik "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego", który z definicji opisuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso i produkty mięsne - enigmatycznie opisany składnik - brak definicji w przepisach. Nie wiemy, czy mowa tu o produktach mięsnych czy zostajemy wprowadzeni w błąd a chodzi o "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego", który z definicji opisuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso i produkty uboczne przemysłu mięsnego - enigmatycznie opisany składnik - albo mówimy o produktach mięsnych albo o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego - jakość ich jest zupełnie inna. Tutaj sprytnie producent używa zwrotu "przemysłu mięsnego", ale tak zdefiniowanego składnika nie znajdziemy w przepisach ani rozporządzeniach. Produktami ubocznymi przemysłu miesnego są produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso i wątróbka z kurczka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka i wątóbka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein, podobnie jak podroby.

Mięso i zwierzęce produkty uboczne - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Właściwy opis powinien być: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Mięso jelenia - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Mięso w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składnie o jedno lub więcej miejsc do tyłu.

Mięso oraz produkty mięsne - enigmatycznie opisany składnik - brak definicji w przepisach. Nie wiemy, czy mowa tu o produktach mięsnych czy zostajemy wprowadzeni w błąd a chodzi o składnik "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego", który z definicji opisuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Mięso suszone i odtłuszczone - nie wiemy, z jakiego gatunku zwierzęcia pochodzi mięso. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Składnik tak opisany prawdopodbnie będzie źródłem odpowiednich aminokwasów dla psa i kota.

Mięso w proszku - składnik wysokiej jakości. Co prawda nie jest podane z jakiego rodzaju drobiu pochodzi składnik, ale proteiny z mięsa drobiowego mają wysoką wartość biologiczną. Mięso w proszku może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mięso z indyka - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa indyka posiadają wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Mimo iż świeże mięso z indyka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany.

Mięso z kaczki - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa kaczki posiadają wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Mimo iż świeże mięso z kaczki w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany.

Mięso z królika - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Składnik karm hipoalergicznych, ze względu na rzadko notowane reakcje ma białko królicze u psów i kotów.

Mięso z kurczaka - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa kurczaka posiadają wysoką wartość biologiczną, zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Mimo iż mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany.

Mięso z kurcząt - wysokiej jakości składnik dostarczający bogatych w aminokwasy egzogenne protein drobiowych. W procesie przetwarzania na linii produkcyjnej, po utracie wody, mięso straci na masie ok. 80% i będzie stanowić mniejszą część w produkcie finalnym. Co za tym idzie składnik może się przesunąć w składzie o jedno lub więcej miejsc do tyłu.

Mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymami - mięso z kurcząt, składnik dostarczający bogatych w aminokwasy egzogenne protein drobiowych, poddany wstępnej obróbce enzymatycznej dla ułatwienia trawienia.

Nowozelandzkie małże zielone - bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz glukozaminę są wartościowym składnikiem, szczególnie w profilaktyce chorób stawów.

Oczyszczony tłuszcz wieprzowy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa, jest to dobrej jakości składnik.

Odwodnione białko drobiowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części ciał drobiu przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko drobiowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, kości, skóry, piór. Składnik o dużej koncentracji protein.

Odwodnione proteiny zwierzęce - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części ciał różnych zwierząt- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko zwierzęce – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, krwi, kości, skóry, piór, ścinki kopyt, rogów itp. Składnik o dużej koncentracji protein.

Olej drobiowy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa drobiu. Nie jest podane dokładnie zwierze, z jakiego pochodzi tłuszcz ale zakładamy, że i tak jest to dobrej jakości składnik.

Olej z wątróbki kurczka - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania tłuszczu od miąższu wątroby. Składnik dobrej jakości.

Pieczona dziczyzna - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych.

Pieczona kaczka - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Zakładamy, że pieczona oznacza - bez piór, dziobów czy kości. Glosariusz UE produktów paszowych i procesów ich przygotownia nie definiuje pieczenia.

Pieczona przepiórka - Składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Zakładamy, że pieczona oznacza - bez piór, dziobów czy kości. Glosariusz UE produktów paszowych i procesów ich przygotownia nie definiuje pieczenia.

Pieczone mięso z bizona - jest źródłem cennych w diecie mięsożercy protein, bogatych w aminokwasy egzogenne. Jest to mięso o relatywnie małej zawartości tłuszczu i cholesterolu, bogate w fosfor i potas, będące źródłem niacyny. Składnik wysokiej jakości.

Podroby - składnik dobrej jakości. Części jadalne, narządy wewnętrzne oraz inne części ciała różnych zwierząt rzeźnych. Najczęściej są to nerki, ozorki, mózgi,serca, płuca, śledziona, nogi, głowy, żołądek, uszy. Bogate w cholesterol, tłuszscze, białko, witaminy A, D, K i z grupy B, żelazo, wapń, cynk, miedź.

Podroby drobiowe - składnik dobrej jakości. Części jadalne, narządy wewnętrzne oraz inne części ciała drobiu. Najczęściej są to nerki, mózgi,serca, płuca, śledziona, nogi, głowy, żołądek. Bogate w cholesterol, tłuszscze, białko, witaminy A, D, K i z grupy B, żelazo, wapń, cynk, miedź.

Produkty uboczne przetwórstwa mięsnego - (Meat By-Products) z definicji AAFCO są nierenderowane, czyste części, inne niż mięso, pochodzące z ubitych ssaków. To może obejmować, ale nie musi płuca, śledziony, nerki, mózg, wątrobe, krew, kości, częściowo odtłuszczone w niskiej temperaturze tkanki tłuszczowe, żołądki i jelita uwolnione z ich zawartości. Nie obejmuje on włosów, rogiów, kopyt i zębów. Jest on odpowiedni do stosowania w żywności dla zwierząt.

Produkty uboczne z kurczaka - (Chicken By-Products) z definicji AAFCO musi składać się z nierenderowanych czystych części tusz ubitego drobiu, takich jak głowy, stópy, wnętrzności wolnych od treści jelit - kału i ciał obcych, z wyjątkiem ich nieuniknionych śladowych ilości, które mogą wystąpić podczas produkcji z zachowanie dobrych praktyk.

Przetworzone białko wołowe i wieprzowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części wołu czy świni- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Białko wołowe i wieprzowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może składać się z mięsa ale także, łap, kości, skóry, włosów, szczeciny świńskiej, rogów, ścinki kopyt itp. Składnik o dużej koncentracji protein.

Skwarki - produkt uboczny procesu opisanego w definicji jako wysuszony - według glosariusza składników karm UE z 2013 r.: Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, suszony.

Skwarki (suszone) - produkt uboczny procesu opisanego w definicji jako wysuszony - według glosariusza składników karm UE z 2013 r.: Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, suszony.

Sproszkowana jagnięcina - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa jagnięcego posiadają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso. Mile widziany składnik w karmie.

Sproszkowane mięso - w glosariuszu UE procesów poddawania przetwarzania składników karm brak definicji procesu, którego efektem jest sproszkowane mięso. Zakładamy, że jest to suszenie i mielenie. W efekcie powstaje mączka z mięsa. Nie jest podane natomiast, z jakiego mięsa jest składnik, więc jego jakość stoi pod znakiem zapytania. Ogólnie proteiny z mięsa mają wysoką wartość biologiczną. Zakładamy też, że składnik ten może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Sproszkowane mięso drobiowe - w glosariuszu UE procesów poddawania przetwarzaniu składników karm brak definicji procesu, którego efektem jest sproszkowane mięso. Zakładamy, że jest to suszenie i mielenie. W efekcie powstaje mączka z mięsa drobiowego. Składnik wysokiej jakości. Co prawda nie jest podane z jakiego rodzaju drobiu pochodzi składnik, ale proteiny z mięsa drobiowego mają wysoką wartość biologiczną. Zakładamy że składnik ten może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Suszona chrząstka kurczaka - źródło chondroityny, która przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej. Ważny składnik dla prawidłowego rozwoju dużych psów oraz psów i kotów w podeszłym wieku.

Suszona jagnięcina - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszona wątroba - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Suszona wątroba drobiowa - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Suszona wątróbka drobiowa - nie jest wskazane, z jakiego rodzaju drobiu jest to składnik ale zakładamy, że jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Suszona wątróbka kurczaka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Suszone białko drobiowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części drobiu- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko drobiowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, kości, skóry, piór. Składnik o dużej koncentracji protein.

Suszone białko jagnięce - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części jagnięcia- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko jagnięce – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także kości, skóry,wełny, rogów, kopyt, osad z centryfug itp. Składnik o dużej koncentracji protein.

Suszone białko wieprzowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej cześci świni - przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko wieprzowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także ścinki kopyt, kości, skóry, włosów, szczeciny świńskiej. Składnik o dużej koncentracji protein.

Suszone białko wołowe i wieprzowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części wołu czy świni- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko wołowe i wieprzowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może składać się z mięsa ale także, łap, kości, skóry, włosów, szczeciny świńskiej, rogów, ścinki kopyt itp. Składnik o dużej koncentracji protein.

Suszone białko zwierzęce - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części ciał różnych zwierząt - "przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie." W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko zwierzęce – "Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, krwi, kości, skóry, piór, ścinki kopyt, rogów itp. Składnik o dużej koncentracji protein.

Suszone mięso drobiowe - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszone mięso i ryby - dziwnie opisany składnik. Ryby nie muszą składać się z mięsa. Nie wiemy zatem jaki udział ma mięso w tak opisanym składniku.

Suszone mięso z jagniąt - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszone mięso z kurczaka - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszone mięso z kurczaka i indyka - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszone mięso z nowozelandzkich małż (Perna canaliculus) - tak opisany składnik powstaje najczęściej z małż uszkodzonych, pękniętych lub uszkodzonych w inny sposób, co dyskfalifikuje je w obrocie żywnością dla ludzi. Dobrej jakości małże dostarczają białka, soli mineralnych i kwasów tłuszczowych.

Suszonego mięsa kaczki - wysokiej jakości składnik karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Jeden z bardziej pożądanych składników w karmie.

Suszony indyk - nie wiadomo, jaki procent tak opisanego składnika stanowi mięso, które jest wysokiej jakości składnikiem karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Dotychczasowa definicja mączki do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: "Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór." Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Obecnie reguluje to, rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy "można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu.

Suszony kurczak - nie wiadomo, jaki procent tak opisanego składnika stanowi mięso i czy w ogóle go zawiera. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat- mączka. Dotychczasowa definicja mączki do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: "Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór." Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Obecnie reguluje to, rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy "można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu.

Suszony kurczak i indyk - nie wiadomo, jaki procent tak opisanego składnika stanowi mięso, które jest wysokiej jakości składnikiem karmy o dużej wartości biologicznej. Zakłada się, że w świeżym mięsie 80% stanowi woda. W postaci suszonej, po odparowaniu wody pozostaje wysokiej jakości koncentrat nawet 4-krotnie bogatszy w proteiny niż świeże mięso. Dotychczasowa definicja mączki do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Szwedzka jagnięcina - składnik wysokiej jakości. Mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein i tak opisany składnik jest mile widziany w karmie.

Świeża wąrtoba wołowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wątroba jagnięca - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wątroba wieprzowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wątróbka indyka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wątróbka kurczaka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wątróbka wieprzowa - wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Świeża wołowina - białko tego mięsa jest szczególnie wartościowe ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych, który waha się, w zależności od ilości tkanki łącznej, w granicach od 70 do 100%. Skłanik zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Mięso wołowe stanowi źródłno witaminy B12, B1 i B6 oraz żelaza. Mięso wołowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu

Świeże mięso bizona - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Podczas obróbki termicznej o odparowaniu wody (80%) składnik będzie miał mniejszy udział w ogólnej masie produktu i może przsunąć się składzie o jedno lub więcej mejsc do tyłu.

Świeże mięso drobiowe - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso drobiowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso dzika - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Mięso wołowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić mniejszą część zawartości całego produktu.

Świeże mięso indyka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z indyka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso jagnięce - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso jagnięce w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso kaczki - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso kaczki w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso kaczki bez kości - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso kaczki w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso kurczaka - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso kurcząt z dodatkiem podrobów - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso z kurczaka i wątóbka w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein, podobnie jak podroby

Świeże mięso wieprzowe - składnik wysokiej jakości. Mimo iż świeże mięso wieprzowe w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody i może przesunąć się w składzie o jedno lub kilka miejsc do tyłu, co oznacza, że finalnie będzie stanowić jego mniejszą część, tak opisany produkt na etykiecie jest mile widziany. Świeże mięso jest źródłem najbardziej wartościowych protein.

Świeże mięso z kurcząt - składnik wysokiej jakości dostarczający bogatych w aminokwasy egzogenne protein drobiowych. W procesie przetwarzania, po utracie wody (80%), mięso straci na masie może przesunąć się w składzie na dalsze pozycje.

Świeże serca kurczaka - źródło cennych protein, bogatych w aminokwasy egzogenne, szczególnie w taurynę

Świeże żołądki wołowe - dostarczają wysokiej jakości protein zwierzęcych

Świeży drób - nie wiemy z jakiej części "świeżego" drobiu jest tak opisany składnik. Brak definicji świeżego drobiu w glosariuszu składników karm UE - istnieją jedynie definicje świeżego mięsa drobiowego. To co znajdziemy w definicji składników, z których karma musi się składać - gdzie podany jest tylko gatunek zwierząt - w tym wypadku drób to: materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009." Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, krwi, kości, skóry, piór.

Świeży kurczak - wbrew pozorom trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp..

Tłuszcz drobiowy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa drobiu. Nie jest podane dokładnie zwierze, z jakiego pochodzi tłuszcz ale zakładamy, że i tak jest to dobrej jakości składnik.

Tłuszcz jagnięcy - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa. Jest to dobrej jakości składnik.

Tłuszcz kaczki - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kaczki.

Tłuszcz kostny - tłuszcz wytopiony w procesie renderowania kości, zawiera cenne kwasy tłuszcowe omega-3 witaminy i minerały.

Tłuszcz z kurczaka - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka.

Tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami) - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka.

Tłuszcz z kurczaka (naturalnie konserwowany witaminą E) - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka.

Tłuszcz z kurcząt - bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurcząt. Składnik dobrej jakości.

Tłuszcz z kurcząt (stabilizowany takoferolami) - uznawany za wysokiej jakości składnik w karmie. Bogaty w kwas omega-6 (kwas linolowy), powstaje w procesie podgrzewania i oddzielania go od mięsa kurczaka.

Tłuszcze zwierzęce - tak określony składnik stanowi niezidentyfikowane źródło pochodzenia tłuszczu. Do wytwarzania tłuszczu wytopionego można stosować wyłącznie materiał kategorii 3 inny niż materiały kategorii 3, o których mowa w  art. 10 lit. i), j), n), o) i  p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, co oznacza, że może pochodzić z wielu różnych poubojowych produktów ubocznych, różnych zwierząt. Powstaje w procesie oddzielania z udziałem wysokiej temperatury.

Wątroba (suszona) - jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Wątroba jagnięca - jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Wątróbka drobiowa - nie jest wskazane, z jakiego rodzaju drobiu jest to składnik ale zakładamy, że jest to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Wątróbka drobiowa hydrolizowana - wysokiej jakości składnik. Skoncentrowane źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz  albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami.

Wątróbka hydrolizowana - wysokiej jakości składnik. Skoncentrowane źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12. Hydroliza wg. definicji procesów produkcji karm glosariusza UE - Zmniejszenie wielkości cząsteczek przez odpowiednią obróbkę wodą oraz  albo temperaturą/ciśnieniem, enzymami, albo kwasami/zasadami.

Wątróbka wieprzowa - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Wątróbka z kurczaka - wysokiej jakości proteinowy składnik. Bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Wędzony indyk - nie wiadomo, jaki procent mięsa indyka znajduje się w tak opisanym składniku. Mięso stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu, ale często jest ono wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Glosariusz UE produktów paszowych i procesów ich przygotownia nie definiuje wędzenia. Nie wiemy też jakie cześci indyka były wędzone.

Wieprzowa mączka mięsna - składnik wysokiej jakości. Proteiny z mięsa wieprzowego mają wysoką wartość biologiczną. Mączka może mieć nawet 4-krotnie większą koncentrację protein niż świeże mięso.

Wołowina - białko tego mięsa jest szczególnie wartościowe ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych, który waha się, w zależności od ilości tkanki łącznej, w granicach od 70 do 100%. Skłanik zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Mięso wołowe stanowi źródłno witaminy B12, B1 i B6 oraz żelaza. Po wysuszeniu na linii produkcyjnej (80% wody) będzie stanowić mniejszą częśc produktu finalnego.

Wysuszone białko drobiowe - z definicji tak opisany produkt zgodnie z rozporządzeniem UE może pochodzić z każdej części drobiu- przetworzone białko zwierzęce - Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całych stałocieplnych zwierząt lądowych lub ich części, z których tłuszcz mógł zostać częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. W tym wypadku mamy proces suszenia – odwodnione w drodze procesów sztucznych lub naturalnych. Natomiast białko drobiowe – Do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego mogą być stosowane wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiąc materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały kategorii 3, o których mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik może pochodzić z mięsa ale także łbów drobiu, łap, krwi, kości, skóry, piór. Składnik o dużej koncentracji protein.