KITEKAT TUŃCZYK I WARZYWA

KITEKAT TUŃCZYK I WARZYWA

0 gwiazdek

Ocena: 0/5

Data publikacji: 21.08.2014

Facebook

SKŁAD:

zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, roślinne ekstrakty białkowe, ryby i produkty rybne (w tym 4% tuńczyka w różowej granulce, w tym 4% tuńczyka w beżowej granulce), oleje i tłuszcze, substancje minerały, warzywa (w tym 4% marchewki w pomarańczowych granulkach, w tym 4% groszku w zielonych granulkach).

Gwarantowana analiza:

Białko (28%), tłuszcz (9%), popiół (9%), włókna (2,5%)

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Zboża - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: Zboża — wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma. Składnik jest donorem mało wartościowych dla mięsożerców węglodanów. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz  wszystkie produkty uzyskane w  wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych . Jeżeli producent nie podaje dokładnej ilości mięsa sceptycznie zakładamy, że większość lub resztę takiego składnika (jeżeli podaje) mogą stanowić wszystkie części ciał zwierząt rzeźnych czyli produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego stanowiące materiał kategorii 3 lub produkty pochodne z takich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, inne niż materiały, o których mowa w art. 10 lit. m), n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, z których karma może się składać, a w którym znajdziemy m.in. czym mogą być w/w przetworzone produkty: tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi (czyli mięso), również odrzucone jako nie nadające się do spożycia przez ludzi (ale nie wykazujące objawów choroby), łby drobiu, skóry, rogi, stopy, kości, szczecina świńska, pióra, krew, osad z centryfug lub separatorów otrzymywany w procesie przetwarzania mleka, wełna, włosy, ścinki z kopyt .

Produkty pochodzenia roślinnego - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Może zawierać mało wartościowe produkty pochodzące z procesu przetwarzania zbóż lub owoców - po oddzieleniu już ich wartoścowych częsci. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych.Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę.

Roślinne ekstrakty białkowe - bardzo enigmatycznie opisany składnik. Nie wiemy jakie rośliny lub ich części są źródłem białka - które ze względu na jego roślinne pochodzenie jest mało wartościowe dla mięsożercy. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie. Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Na tak opisany składnik zalecamy zwrócić szczególną krytyczną uwagę. Ryby i produkty rybne - tak enigmatycznie opisany składnik może zawierać odpowiednio przetworzone produkty uboczne przetwórstwa ryb. Z definicji Dziennika Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r.: ryby i produkty rybne — ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia. Nie wiemy jakich części ryb użyto w tak opisanym składniku - np. mogą to być również ości, płetwy, łuski, łby - po oddzieleniu wartociowego mięsa, które zwykle zostaje wykorzystane w przemyśle spożywczym. Oleje i tłuszcze - enigmatycznie opisany składnik. Źródło tłuszczu niewiadomego pochodzenia, prawdopodobnie w dużej mierze pochodzenia roślinnego. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik lakonicznie definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: oleje i tłuszcze — wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne.Tak opisany składnik w składzie karmy powinien wzbudzić krytyczną ostrożność. W olejach roślinnych brak ważnych lipidów egzogennych dla psa czy kota. Substancje mineralne - składnik niedodefiniowany, obejmuje dowolne makro- i mikroelementy. Warzywa - enigmatycznie opisany składnik. Producent może wybrać sposób opisu składników wynikający z rozporządzeń UE lub Ministerstwa Rolnictwa. Tak opisany składnik definiuje krajowy - Dziennik Ustaw Nr 103 poz. 596 z dnia 5 maja 2011 r. i oznacza: wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów . Nie wiemy jakie warzywa i w jakich procach zostały właczone do procesu powstawania karmy. Zalecamy sceptyczną ostrożność przy tak opisanych składnikach na etykiecie.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 0 gwiazdek. Wszystkie składniki są opisane w sposób ogólnikowy i lakoniczny, co zwykle charakteryzuje karmy odpadowe. Można z niego wywnioskować, że główną masę karmy stanowią zboża i inne dodatki roślinne - składniki, które powinny być zupełnie wyeliminowane z diety kota, gdyż nie posiada on warunków anatomicznych i enzymatycznych aby móc je wydajnie trawić. Nie wnoszą one żadnych wartości odżywczych, są szkodliwe ze względu na dostarczanie cukru (46%!), którego bezwzględny mięsożerca nie powinien otrzyywać w takich ilościach. Nie podano informacji dotyczących zawartości poszczególnych aminokwasów egzogennych (tych, których kot sam nie może syntetyzować), dlatego ocena jakości protein karmy jest niemożliwa. Podobnie ocena tłuszcz - brak danych dotyczących kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Wapń i fosfor w odpowiedniej ilości i wzajemnej proporcji. Miedź, mangan i cynk w dobrej ilości ale w słabo przyswajalnej formie nieorganicznej. Sód i potas suplementowane odpowiednio. Brak danych nt. pozostałych makro- i mikroelementów. Witaminy A, D i E bez zastrzeżeń, brak danych dotyczących pozostałych grup.

Specyfiką suchych karm jest dostarczanie małej ilości wody, co naraża kota na odwodnienie. Ponieważ w naturze przyjmuje on wodę wraz z pożywieniem, w efekcie czego ewolucyjnie nie wykształcił zdolności precyzyjnej regulacji pragnienia - innymi słowy - kot sam nie dopije wystarczającej ilości wody, musi być ona zawarta w pokarmie. Optymalna jej zawartość to 80%, jako bezpieczne przyjmuje się wartości z przedziału 67- 73%. Organizm kota odwadnia się przy ilości poniżej 63%. Ten bardzo ważny aspekt jest często pomijany w dyskusji o powodach chorób nerek i wpływie suchych karm na te dolegliwości. Dodatkowo jako punkt odniesienia do naturalnej diety kota przyjęło się obierać skład biochemiczny myszy polnej (suche masy): białko - 50-60%, tłuszcz - 23-35%, węglowodany - 3-8%.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.