TASTE OF THE WILD HIGH PRAIRIE CANINE

TASTE OF THE WILD HIGH PRAIRIE CANINE

2,5 gwiazdki

Ocena: 2.5/5

Data publikacji: 13.08.2014

Facebook

SKŁAD:

bizon, mączka jagnięca, mączka z kurczaka, słodkie ziemniaki, zielony groszek, ziemniaki, olej rzepakowy, przetworzone jaja, wołowina, pieczona dziczyzna, naturalny aromat, przecier pomidorowy, mączka z ryb oceanicznych, białko z ziemniaka, sól, chlorek choliny, suszony korzeń cykorii, pomidory, jagody, maliny, wyciąg z jukki Schidigera, wysuszony produkt fermentacji Lactobacillus acidophilus, wysuszony produkt fermentacji Bifiidobacterium animalis, wysuszony produkt fermentacji Lactobacillus reuteri, witaminę E, białczan żelaza, białczan cynku, białczan miedzi, siarczan żelazawy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu, monoazotan tiaminy (witamina B1), białczan manganu, tlenek manganu, kwas askorbinowy, witamina A, biotyna, niacyna, pantotenian wapnia, siarczan manganu, selenin sodu, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witaminę B12, ryboflawina (witamina B2), witaminę D, kwas foliowy.

Gwarantowana analiza:

białko-32%, tłuszcz- 18%, włókno- 3%, wilgotność- 10%, popiół- 9.5%

SZACOWANE WSKAŹNIKI SUCHEJ MASY:

RECENZJA SKŁADU:

Bizon - trudno określić jakość tak podanego składnika, gdyż został określony jedynie gatunek zwierzęcia bez wskazania wszystkich części ciała użytych do produkcji i procesu ich przygotowania. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, włosy, rogi, ścinki kopyt itp.. Mięso bizona (jeżeli znajduje się w tym składniku) zawiera relatywnie małą ilość tłuszczu i cholesterolu, jest bogate w fosfor i potas, stanowi cenne źródło niacyny.

Mączka jagnięca - nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki jagnięcej. Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa - z definicji m.in.:tusze lub całe zwierzęta i ich części odrzucone jako nienadające się do spożycia przez ludzi, skóry i skórki, łącznie ze skrawkami i obrzynkami, wełna, rogi, ścinki z kopyt. Produkt zawiera nawet 4-krotnie wyższą koncentrację protein niż świeże mięso.

Mączka z kurczaka - dotychczasowa definicja mączki drobiowej do 2013 r. zgodnie z rozporządzeniem UE: Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór. Niestety nowy glosariusz UE z definicjami składników karm i pasz z 2013 r. nie zawiera definicji wprost mączki drobiowej, która nie musi już być wolna od piór – Przedstawianie w ten sposób tego typu składników reguluje rozporządzenie Komisji UE nr 68/2013 (katalog materiałów paszowych), które odsyła nas do rozporządzenia UE nr 142/2009, które mówi, że do produkcji karmy można użyć tylko materiał kategorii 3 innego niż materiał, o którym mowa w art. 10 lit. n), o) i p) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009. Według definicji materiałów kategorii 3 składnik mógłby, ale nie musi składać się z mięsa, może natomiast zawierać kości, skóry, łapy, pióra, łby drobiu, itp.. Składnik o wysokiej koncentracji protein.

Słodkie ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla psa, tym bardziej dla kota ale stanowią bezglutenowe źródło węglowodanów. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Ich wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany. Groszek zielony - naturalne źródło błonnika oraz węglowodanów o niskim poziom glikemicznym. Jego małą „wadą” jest bogatość w proteiny, co może powodować umieszczanie przez producenta zsumowanej wyższej wartości procentowej białka na etykiecie. Ziemniaki - nie mają dużej wartości odżywczej dla mięsożercy, ale jako składnik roślinny, po obróbce termicznej stanową bezglutenowe źródło węglowodanów. Mimo, iż uznaje się je za jeden z bardziej odpowiednich wypełniaczy, należy wspomnieć o ich niepożądanym wysokim indeksie glikemicznym. Bogate we włókno i beta-karoten maja właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom glikemiczny może być obniżony w zależności od sposobu ich przygotowania i odmiany. Olej rzepakowy - wartościowy olej roślinny, zawierający w swoim składzie dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które dodatkowo są stabilizowane i zabezpieczane przed rozpadem za sprawą sporej zawartości w nim naturalnego przeciwutleniacza- witaminy E. Tolerowany jako dodatek. Jako główne żródło tłuszczy w karmie - kontrowersyjne. Przetworzone jaja - nie wiadomo, jakiej obróbce zostały poddane jaja przez co niemożliwa jest ocena ich wartości odżywczej. Ogólnie jaja są dobrej jakości składnikiem o dużej wartości biologicznej dla psa i kota. Wołowina - białko tego mięsa jest szczególnie wartościowe ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych, który waha się, w zależności od ilości tkanki łącznej, w granicach od 70 do 100%. Skłanik zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Mięso wołowe stanowi źródłno witaminy B12, B1 i B6 oraz żelaza. Po wysuszeniu na linii produkcyjnej (80% wody) będzie stanowić mniejszą częśc produktu finalnego. Pieczona dziczyzna - składnik wysokiej jakości. Stanowi dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych. Naturalny aromat - aromaty są składnikiem poprawiającym walory zapachowe i smakowe produktów lub maskują ich nieprzyjemny smak. Aromat jest naturalny w znaczeniu ustawy, jeśli został wyprodukowany ze składników roślinnych lub zwierzęcych w procesach obróbki: fizycznej, enzymatycznej czy bakteriologicznej. Pies ma około 1700 kubeczków smakowych, kot około 900, człowiek 9000. Nie wiemy w jakim celu producent używa aromatów w karmie. Składnik niepotrzebny. Przecier pomidorowy - zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów, źródło potasu i błonnika. Mączka z ryb oceanicznych - z definicji glosariusza składników UE mączki rybne - "Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, wyciskanie i suszenie całych ryb lub ich części, do którego przed suszeniem mogły zostać ponownie dodane rozpuszczalne frakcje ryb." Nie jest podane z jakiej części ryby (ości, łuski, płetwy) jest mączka. Najczęściej mięso wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym, pozostałości są suszone i mielone. Mięso ryb jest bogatym źródłem protein zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, kwasy tłuszczowe omega-3 i szerokiej gamy makro- i mikroelementy. Białko z ziemniaka - z definicji glosariusza produktów karm UE białko ziemniaczane: "Produkt wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwany po oddzieleniu skrobi." Ten rodzaj białka pochodzenia roślinnego posiada wyższą wartość biologiczną niż inne rośline białka – jest bogaty w aminokwasy egzogenne (nadal jednak jest to białko roślinne - mniej wartościowe niż pochodzenia zwierzęcego). Składnik może podnosić ilość białka podawaną przez producenta na opakowaniu. Sól - składnik niedodefiniowany. Słowo "sole" określa całą grupę związków chemicznych, nie tylko sól kuchenną. Chlorek choliny - składnik lecytyny i sfingomieliny a także innych fosfolipidów, składnik mile widziany jako suplement Suszony korzeń cykorii - jako prebiotyk zawierający inulinę wspomaga rozwój bakterii w jelitach, redukuje poziom insuliny. Naturalne źródło błonnika. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Pomidory - składnik bogaty we włókna, raczej traktowany jako pozytywny dodatek do karm. Źródło przeciwrakowego likopenu (antyoksydan). Jagody - bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Maliny - bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Wyciąg z juki Schidigera - dodatek działający przeciwko dysplazji stawów i chorobom reumatycznym. Lactobacillus acidophilus - bakterie probiotyczne, wspomagające pracę jelit. Bifiidobacterium animalis - gatunek pałeczkowatych bakterii, które bytują w jelicie grubym większości ssaków. Ssaki "zarażają" sie nimi przez pierwszy kontakt matki z dzieckiem po urodzeniu przy pierwszym karmieniu. Uznawane za prebiotyk. Mają udowodniony korzystny wpływ na pracę jelit. Lactobacillus reuteri - gatunek Gram-dodatniej bakterii z rodzaju Lactobacillus, które naturalnie zasiedla jelita u ssaków i ptaków. Jest wykorzystywana jako probiotyk. Wit. E - awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Białczan żelaza - chelat proteinowy zawierający żelazo. Białczan cynku - suplement zawierający chelat aminokwasowy cynku. Białczan miedzi - suplement zwierajacy chelat aminokwasowy miedzi. Siarczan żelazawy - tańsza forma chelatu żelaza w formie siarczanu. Siarczan cynku - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego cynku. Może być wykorzystywany do ograniczenia powstawania kamienia na zębach. Siarczan miedzi - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego miedzi. Jodek potasu - nieorganiczny donor jodu i potasu. Monoazotan tiaminy - witamina B1. Suplement zawierający tiamine: niezbędną w procesie oddychania tkankowego (przemiana węglowodanów), prawidłową pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego, a także gojenie się ran. Białczan manganu - suplement zawierajacy chelat aminokwasowy manganu. Tlenek manganu - związek nieorganiczny, dostarcza trudno przyswajalnego manganu. kwas askorbinowy - E 300. Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Nie jest udowodnione jego negatywne działanie. Wit. A - witamina ważna w procesie widzenia, syntezy błon, naturalny przeciwutleniacz. Biotyna - jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu. Niacyna - wit. B3- jej niedobory wpływają negatywnie na pracę wszystkich układów organizmu. Pantotenian wapnia - suplement witaminy B5 - sól wapniowa kwasu pantotenowego. Siarczan manganu - nieorganiczny związek chemiczny z grupy siarczanów, sól kwasu siarkowego i manganu. Stosowany jako dodatek do pasz i nawozów. Selenin sodu - w dużych ilościach silnie toksyczny. W produkcji premiksów paszowych składnik jest żródłem selenu ale w tej postaci nie jest najlepiej przysfajalny. Chlorowodorek pirydoksyny - witamina B6. Suplement. Składnik potrzebny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi i metabolizmu aminokwasów, procesu rozbijania aminokwasów w celu utworzenia innych związków w organizmie. Wit. B12 - istotna dla prawidłowego składu i funkcjonowania komórek krwi. Ryboflawina - wit. B2, ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błon śluzowych. Wit. D - ważna dla zdrowia kości i stawów oraz utrzymania równowagi hormonalnej. Obecnie prowadzone są badania naukowe dotyczące działania wit. D, które wskazuja, że jej rola jest jeszcze bardziej istotna dla pracy wszystkich układów organizmu, niż do tej pory sądzono. Kwas foliowy - witamina niezbędna w procesie syntezy komórek krwi.

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector

PODSUMOWANIE:

Karma otrzymuje 2,5 gwiazdki. Istnieją rozbieżności między treścią składu podawaną w języku angielskim na stronie internetowej producenta a tym, co można przeczytać na stronach internetowych sklepów lub na etykietach karm w Polsce, np. lamb meal (mączka jagnięca) przetłumaczona jest jako suszona jagnięcina- sugeruje to, że w składzie znajduje się mięso (jagnięcina) a nie zmielone różne części ciała jagnięcia (mączka jagnięca). Analogicznie sytuacja wygląda z chicken meal (mączka z kurczaka), który na polskim rynku figuruje jako suszone mięso drobiowe (czyli powinno być chicken meat meal). Producent nie podaje zawartości wszystkich egzogennych aminokwasów (informacja jedynie nt. lizyny i metioniny), dlatego nie można odnieść jej do norm FEDIAF, a co za tym idzie ocenić jednoznacznie jakości białka karmy, w której składzie znajdują się niejednoznacznie opisane produkty zwierzęce (np. mączka z kurczaka- może zawierać śladowe ilości mięsa lub być go zupełnie pozbawiona) oraz źródła białek roślinnych, które nie są pełnowartościowe dla mięsożercy. Wzajemna proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 wynosi ok. 9:1- wysoka dysproporcja tych kwasów może sprzyjać wystąpieniu reakcji alergicznych u czworonoga (my przyjęliśmy 5:1). Do produkcji karmy nie użyto składników roślinnych niskiej jakości, co znajduje odzwierciedlenie w optymalnej zawartości węglowodanów- ok. 31% suchej masy. Włókno również optymalnie. Wapń i fosfor w ilości i wzajemnej proporcji dobrej dla dorosłego psa, pozostałe makro- i mikroelementy również. Zawarte są one w różnych formach chemicznych, nieorganicznych i organicznych, w tym w postaci chelatów, co poprawia biodostępność pierwiastków z przewodu pokarmowego. Witaminy ze wszystkich grup odpowiednio suplementowane.

UWAGA

Recenzja służy jedynie przekazaniu informacji na temat produktu celem zwiększenia świadomego wyboru karmy dla domowego pupila. Zakup produktu recenzowanego na karmy.pl jest indywidualną decyzja każdego właściciela i powinien zależeć od preferencji żywieniowych czworonoga. Informujemy również, iż recenzja tego produktu jest oceną subiektywną i pomimo naszych starań może zawierać informacje nieadekwatne. Skład karmy może nie być aktualny ze względu na zmiany, jakie dokonuje producent, wywołane m.in. podażą i popytem półproduktów. Jeżeli masz uwagę dot. któregoś z tych aspektów, prosimy o informację poprzez formularz kontaktowy.